Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sedadla v letadlech zhubnou. Aerolinky chtějí vtěsnat do řady o člověka navíc

Autor: Mii - 
8. března 2017
19:20

Přijde vám, že už teď je při cestování letadly v ekonomické třídě zoufale málo místa? Vězte, že možná bude ještě hůř. Několik mezinárodních aerolinek jako British Airways, Emirates nebo Air France, jež létají i z České republiky, plánují do svých letounů Boeing 777 přidat více sedadel. V každé řadě přibude jedno místo pro sezení a stávající sedadla se zmenší.

Letadla Boeing 777 se využívají pro dlouhé lety; jedná se o jedno z největších masově využívaných dopravních letadel. V současné době mají v jedné řadě devět sedadel. Nový design, nad kterým aerolinky uvažují, počítá s deseti sedadly. Jedno sedadlo bude nově široké okolo 43 centimetrů. Dříve bylo o 3 centimetry větší.

Jako jeden z prvních avizoval změnu loni v listopadu British Airways. Aerolinka sdělila, že chce na své letouny Boeing 777 přidat celkem 52 sedadel. O dalších sedadlech uvažuje i u letadel Boeing 787 Dreamliner, která mají obvykle osm nebo devět míst k sezení v řadě.

V leteckém světě už jinde sedadla přibývala. Největší světová aerolinka American Airlines začala používat letadla s deseti sedadly v řadě již v roce 2014. Třetí největší aerolinka světa United má novou konfiguraci letadel Boeing 777 již objednanou a začne je používat letos. V závislosti na uspořádání sedadel uvezou o 20 až 98 lidí vice. 

Cena letenek se může snížit

Aerolinky si uvědomují, že tímto krokem omezí komfort svých pasažérů. Například British Airways ale podle svého výkonného šéfa Willie Walshe tvrdí, že díky změně se průměrná cena jednoho sedadla sníží, a podpoří se tak poptávka, informuje server Telegraph.

„Budeme přepravovat nejvíce cestujících, co jsme kdy přepravovali, a létat do ještě více destinací,“ řekl Walshe. Přiznal také, že společnost se ke kroku rozhodla v reakci na konkurenci.

Sedadla chtějí aerolinky přidat i do Boeingu 787 Dreamliner. Podívejte se, jak se takový letoun staví:

Video Konstrukce Boeingu 787-9 Dreamliner - YouTube/British Airways
Video se připravuje ...

Kde sedět v letadle? Tipy na nejlepší místa >>>

Zobrazit celou diskusi