Už téměř rok probíhá kompletní rekonstrukce Belgické ulice. V různých etapách dělníci mění inženýrské sítě pod povrchem, práce zakončuje stavba nové silnice a zvelebování povrchové části. Podle Technické správy komunikací (TSK) se po tak rozsáhlém zásahu nebude muset do takto zrekonstruované ulice vstoupit na dlouhé desítky let.

Zároveň s úpravami v Belgické probíhá rekonstrukce vodovodního řadu v Americké ulici. Také zde se v několika fázích postupně uzavírají části ulice. Práce v Americké skončí v květnu, v Belgické pravděpodobně až během července letošního roku.

Co návštěvníci?

Místní obyvatelé, kterým práce na silnici znemožňují parkovat u svého bydliště, dostávají příležitost rozšířením modrých zón v okolních ulicích. Co ale mají dělat návštěvníci? Redakce Blesk.cz eviduje případy, kdy přespolní řidiči ve svých autech jezdili po Vinohradech a najednou zjistili, že nezaparkují tam, kde byli zvyklí.

V Belgické ulici na Vinohradech pokračuje rozsáhlá rekonstrukce.
Autor: Daniel Vitouš

„Návštěvnické oranžové zóny nejsou omezeny pouze z důvodu rekonstrukce ulice Belgická, ale rovněž i z důvodu probíhající obnovy vodovodních řadů v ulici Americké. Nejbližší možné parkování pro návštěvníky je v ulicích Šubertova a Ibsenova, na náměstí Míru a Tylově náměstí,“ prozradil místostarosta Prahy 2 pro dopravu Jan Korseska (ODS).

Napříč náměstím

V praxi výčet těchto lokalit znamená, že nejbližší návštěvnické zóny vzhledem k opravovaným ulicím se nacházejí zejména na opačné straně náměstí Míru. Místo proplétání se jednosměrnými ulicemi v lokalitě Vinohrad je tedy praktičtější hledat místo k zaparkování právě na druhém konci náměstí.

Dělníci pracují v Belgické i Americké ulici:

Redakci Blesk.cz se při prohledávání ulic podařilo zjistit, že nad rámec uvedených lokalit místním úřadem se nachází ještě jedna bližší oranžová zóna pro návštěvníky. Najdete ji na začátku Korunní ulice. Také zde mohou návštěvníci po dobu maximálně dvou hodin své auto zanechat.

Můžete si připlatit

Pokud nechcete do oblasti Belgické a Americké ulice od auta chodit přes náměstí Míru, máte ještě druhou možnost, za kterou si ovšem připlatíte. Praha 2 je jednou z městských částí, která umožňuje zakoupení takzvaných stíracích parkovacích karet. Ty na omezenou dobu povolí zaparkovat přespolním i na modré zóně pro rezidenty.

Někteří řidiči se s tím nepářou a auto nechávají na chodníku či před výjezdem na ulici.
Autor: Daniel Vitouš

„Stírací parkovací karty platí celoplošně v modrých zónách jak v Praze 2, tak i v Praze 1, 3 a 7. Jsou dva typy – dvouhodinová jednorázová za 120 korun a desetihodinová jednorázová za 400 korun. Ta desetihodinová má platnost od 8:00 do 18:00 ve všech čtyřech vyjmenovaných městských částech,“ uvedl zástupce starostky Jan Korseska.

Tuto kartu seženete v pokladně úřadu Prahy 2 nebo ve výdejně parkovacích karet v Praze 1, 3 a 7.

„Pro úplnost, náhradní parkování pro rezidenty je zřízeno přechodnou úpravou provozu v ulicích Budečská, Bruselská, Jana Masaryka, na křižovatce ulic Záhřebská a Americká, v Šumavské a na Bělehradské,“ dodal Jan Korseska.

Podívejte se, jak to teď kolem Belgické a Americké ulice vypadá:

Fotogalerie
35 fotografií