Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nález těl v poli u Boleslavi: Jednomu z pachatelů snížili trest

Autor: ČTK ljš - 
8. března 2017
14:03

Za loupežnou vraždu a pokus o vraždu nedaleko Mladé Boleslavi si dva muži odpykají 14 a 23 let ve vězení. Rozhodl o tom ve středu pražský vrchní soud. Jedna oběť podlehla brutálnímu napadení, druhá přežila díky vysoce specializované lékařské péči. Rozsudek je pravomocný. Lze proti němu podat pouze dovolání k Nejvyššímu soudu, které nemá odkladný účinek.

Případ se stal v noci z 23. na 24. dubna loňského roku. V neděli odpoledne byli na polní cestě mezi obcemi Bukovno a Vinec nalezeni dva ležící muži. Jeden zemřel, druhého se podařilo zachránit. Těla v poli našel kolemjdoucí.

Za vraždu a pokus o druhou vraždu byl odsouzen dělník Rostislav Soukop a nezaměstnaný Rostislav Zámečník, kteří svoje oběti poznali v noci v baru v Mladé Boleslavi. Podle spisu nejprve naložili do auta prvního muže, odvezli ho na místo činu, kde ho Zámečník podle spisu opakovaně mlátil a kopal do hlavy. Pak mu vzali 12.000 korun a mobilní telefon.

Poté se vrátili do baru a odehrál se stejný scénář. Před barem napadli druhého muže a nacpali ho do kufru auta. Pak skončil zmlácený na poli. Muž přišel o 2400 korun a mobilní telefon. Získané peníze si obžalovaní rozdělili. Zámečník se na místo vrátil a zasadil obětem několik bodných a řezných ran do břicha. 

Soud dnes zamítl odvolání Zámečníka a potvrdil mu výjimečný trest nad hranicí 20 let vězení, neboť měl podle soudu v případu aktivnější a vůdčí roli. Brutalita útoku se podle soudu vymykala většině loupežných vražd. „Útočil takovým způsobem, že se nemohli bránit,“ řekl předseda odvolacího trestního senátu Jiří Lněnička.

Soukop se svým odvolání naopak uspěl, soud mu vyměřil trest o pět let mírnější. V jeho případě změnil právní kvalifikaci z vraždy na několik trestných činů – pomoc k těžkému ublížení na zdraví, omezování osobní svobody, podílnictví nebo loupež. Lněnička to zdůvodnil tím, že se sice podílel na napadení poškozených, ale nevěděl, že Zámečník chce oběti zbít takovým způsobem, že zemřou. „Jeho jednání nemělo být kvalifikováno jako zločin vraždy,“ uvedl Lněnička.

Soukop čin popsal a snažil se svalit většinu viny na druhého obžalovaného. „Skutku lituji. Na útoku jsem se nepodílel,“ řekl Soukop při závěrečné řeči. Zámečník naopak celou dobu tvrdil, že se nic takového nestalo. „Nic takového jsme neplánovali,“ řekl soudu.

Podívejte se na video z místa činu:

Video  Na Boleslavsku našli jednoho mrtvého a jednoho zraněného muže.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání