Do letošního ročníku se zapojilo devět žákovských týmů z osmi škol v Praze 10. Každý tým pod vedením pedagoga potom vytvářel příběhy osobností, které mají či měly vztah k městské části.

„Žáci zpracovali devět pamětnických příběhů z jejich bezprostředního okolí a setkali se s pamětníky, jimž samotným a jejich rodinám do života zasáhla druhá světová válka či komunistická totalita. Již samotná možnost vést s pamětníky rozhovor bývá pro žáky silným zážitkem,“ vysvětlil první zástupce starosty Prahy 10 Tomáš Pek (TOP 09).

Žáci se s mikrofonem či kamerou v ruce vždy vydali natočit svědectví pamětníků městské části, kteří vzpomínají na život ve 20. století.

O odboji i komunismu

„Účelem setkání žáků s pamětníky není pouze mluvit o minulosti, ale i o současnosti, kterou všichni zároveň prožívají,“ popsala Magdalena Benešová, koordinátorka projektu z neziskové organizace Post Bellum.

Například tým ze Základní školy U Roháčových kasáren z Prahy 10 natáčel příběh Jarmily Pláteníkové, která zavzpomínala na dobu, kdy se při studiích na obchodní akademii v Českých Budějovicích zapojila do protinacistické odbojové činnosti. Pracovala jako spojka pro svého strýce, který obstarával peníze pro rodiny perzekuované nacisty.

O životě za druhé světové války dále vyprávěla například i Eliška Dusilová. Dobu komunistické totality přiblížily dětem pak osudy Zdeňka Kukala, Pavla Brázdy či Jana Kozlíka.

Od 4. března je u budovy Úřadu Prahy 10 k vidění výstava všech žákovských prací zachycujících silné příběhy pamětníků. Tato expozice bude ale putovní. Ve školách, které o to projeví zájem, se tak budou s prací svých spolužáků i ostatních dětí moci seznámit všichni.

První zastávkou výstavy bude Základní škola U Vršovického nádraží, plakáty tu můžete vidět od 13. března. V každé škole by výstava měla být k dispozici zhruba tři týdny.

Zajít můžete i na výstavu děl Andyho Warhola. Podívejte se na video:

Video
Video se připravuje ...

Výstava Andyho Warhola v Praze se rozšířila o rodinné dokumenty. Daniel Vitouš