Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Údajný syn Kim Čong-nama promluvil o vraždě otce: Rodina prchla do bezpečí

Autor: nka - 
8. března 2017
12:35

Údajný syn zavražděného Kim Čong-nama promluvil na videu, které na internet umístila organizace pomáhající přeběhlíkům ze Severní Koreje. Ta uvedla, že Kimovu synovi a dalším dvěma členům jeho rodiny pomohla ukrýt se na bezpečném místě.

Není jasné, kdy ani kde bylo video natočeno. Podle zdrojů z jihokorejské tajné služby je ale vysoce pravděpodobné, že muž na záznamu je opravdu Kimův jedenadvacetiletý syn Han-sol.

Části záznamu jsou ztlumené, aby ty, kdo mu pomohli, nebylo možné identifikovat. „Jmenuji se Kim Han-sol, ze Severní Koreje, jsem členem rodiny Kimových,“ říká mladík výbornou angličtinou. Poté ukazuje svůj pas, který je ale na videu rozostřen.

Video: Údajný Kim Han-sol mluví poprvé o smrti svého otce:

„Můj otec byl před pár dny zavražděn a já jsem právě se svojí matkou a sestrou a chtěli bychom poděkovat…,“ pokračuje, ale další jeho slova na záznamu nejsou slyšet.

Čtyřicetivteřinové video na YouTube umístila organizace Cheollima Civil Defence, která podle svého tvrzení pomáhá přeběhlíkům ze Severní Koreje. Ta na své stránce oznámila, že v únoru „odpověděla na volání o pomoc v nouzi“ ze strany příslušníků Kimovy rodiny.

Jak byl zavražděn Kim Čong-nam? Podívejte se na záběry z letiště:

„Se třemi členy rodiny jsme se rychle spojili a dostali je do bezpečí,“ stojí na webu. Skupina ale odmítla poskytnout informace o tom, kde se rodina v současnosti nachází. Podle dostupných informací žil syn Kim Čong-nama spolu s matkou a sestrou v době otcovy smrti v Macau.

Organizace také poděkovala za pomoc Nizozemsku, Číně, Spojeným státům a „čtvrté vládě, kterou nebudeme jmenovat“. Dále výslovně vyjadřuje vděčnost nizozemskému velvyslanci v Jižní Koreji za „rychlou a pevnou podporu“. Uvádí také, že několik zemí její žádost o pomoc odmítlo.

Podle expertů oslovených serverem The Telegraph se rodina rozhodla zmizet, protože neexistovala záruka toho, že příštím cílem vrahů nebude někdo z nich. „Celá rodina bude po útěku ve větším bezpečí,“ řekl japonský koreanista Toshimitsu Shigemura. Dodal, že se uprchlíci pravděpodobně skrývají v Evropě, kde Kim starší dříve žil a studoval.

Zobrazit celou diskusi