Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čína „píská“ přetahovanou mezi KLDR a USA. Vymyslela pro ně řešení

Autor: ČTK, ula - 
8. března 2017
07:18

Čínský ministr zahraničí dnes vyzval KLDR, aby zanechala jaderných a raketových testů a předešla tím vyhrocení rostoucího napětí v oblasti. Spojené státy a Jižní Korea by zase podle Pekingu měly upustit od společných vojenských cvičení. USA krátce předtím Čínu ujistily, že umístění protiraketového systému THAAD v Jižní Koreji není namířeno proti ní.

„Čínský návrh zní, aby jako první krok Severní Korea pozastavila svou jadernou aktivitu a USA a Jižní Korea zároveň zanechaly velkých vojenských cvičení,“ prohlásil ministr zahraničí Wang I během tiskové konference uspořádané při výročním zasedání parlamentu. Splnění těchto podmínek podle šéfa čínské diplomacie umožní návrat k jednacímu stolu.

Severokorejský režim v pondělí pokusně odpálil čtyři balistické rakety, které byly podle představitelů komunistické země schopny zasáhnout americké základny v Japonsku. Pchjongjang učinil test v reakci na společná cvičení, která Jižní Korea a Spojené státy v oblasti zahájily minulý týden. Američané den po testu KLDR začali na jihokorejském území rozmisťovat části kontroverzního protiraketového štítu THAAD.

Podívejte se, jak vypadá vypuštění rakety podle diktátora Kim Čong-una:

Video  Kimova raketa 
Video se připravuje ...

Čína je považována za hlavního spojence KLDR v oblasti a americký prezident Donald Trump nedávno Peking kritizoval, že nečiní dost proto, aby svůj vliv na Pchjongjang využil ke snížení rizika v oblasti. Posledními raketovými testy severokorejského režimu se bude dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN, která může otevřít cestu k přijetí nových sankcí proti KLDR.

KLDR v minulosti pracovala na celé řadě tajných operací. Tady jsou některé z nich:

Raketové zkoušky v KLDR a protesty proti americkému štítu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi