Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nejbohatší Čech přišel na Hrad. Kellner se u Zemana prostřídal s Mládkem

Autor: ČTK, deb, kal - 
7. března 2017
18:55

Prezident Miloš Zeman se v úterý na Pražském hradě setkal s majitelem skupiny PPF a nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem. Jednali spolu o ekonomických vztazích s Ruskem, Čínou a Spojenými státy, uvedl na Twitteru Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. PPF ve všech třech těchto zemích působí. V úterý byl na Hradě také bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), kterého odvolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman Mládkovi poděkoval za práci při podpoře průmyslu a ekonomické diplomacie.

„Předmětem diskuse byly ekonomické vztahy s USA, ČLR a Ruskou federací, které pan prezident plánuje v tomto roce navštívit,“ napsal Ovčáček. Zeman koncem dubna poletí na návštěvu USA, kam ho pozval nový americký prezident Donald Trump. V květnu by měl znovu navštívit Čínu, o plánech na jeho cestu do Ruska Hrad dosud neinformoval.

Kellner v roce 2014 doprovázel Zemana při jeho cestě do Číny a společně s českou hlavou státu navštívil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Skupina PPF působí v řadě zemí od Evropy přes Rusko, Čínu, Vietnam po Spojené státy. Investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, těžbu surovin, zemědělství a maloobchodní služby až po biotechnologie. Kellner v PPF drží 98,92 procenta akcií, zbytek připadá na Ladislava Bartoníčka a Jeana-Pascala Duvieusarta.

Poděkování pro vyhozeného Mládka

„Pan prezident poděkoval Janu Mládkovi za velkou práci, kterou vykonal v podpoře českého průmyslu a ekonomické diplomacie,“ uvedl Ovčáček pak k setkání prezidenta s exministrem.

Mládek řekl, že byl rád za prezidentovo poděkování. Bavili se i o okolnostech jeho odvolání z funkce ministra. „Snažil jsem se mu vysvětlit, že mobilní data, kvůli kterým jsem byl odvolán, opravdu nebyly v mé kompetenci,“ poznamenal. Dodal, že se Zemanem probrali i další témata, okrajově se bavili i o Mládkově budoucnosti. Ke svým plánům se bývalý ministr blíže nechtěl vyjadřovat. Řekl, že spolustraníci z okresu Tábor ho nominovali na první místo volební kandidátky. „Bude záležet, na jakém místě budu na krajské kandidátce, to bude předmětem dalšího jednání,“ dodal ke své politické budoucnosti.

Ministra potopila drahá mobilní data

Mládek ve funkci skončil 28. února. Zeman ho odvolal na návrh premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Za hlavní důvod personální změny předseda vlády označil postup Mládka v otázce cen mobilních dat. Mládek byl kritizován mimo jiné kvůli tomu, že jeho úřad do návrhu telekomunikačního zákona doplnil zákaz možnosti sjednávat si u operátorů individuální ceny tarifů.

Kdo Mládka ve funkci nahradí, není zatím známo. Řízením ministerstva se dočasně nechal pověřit Sobotka. Nového ministra chce Zemanovi navrhnout po sjezdu ČSSD, který se bude konat v pátek a v sobotu.

Jako o nástupcích Mládka se spekulovalo o někdejším sociálnědemokratickém ministru průmyslu Milanu Urbanovi nebo náměstkovi ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi. Za jednoho z hlavních kandidátů byl označován i státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD), který ale minulý týden oznámil, že odchází do soukromého sektoru.

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...


diella ( 8. března 2017 09:17 )

 Prezident dolních deseti miliónů a sluha milionářů.

zkzkz ( 7. března 2017 19:09 )

Klaus na hradě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa