Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Vše se dá okopčit.“ Babiš řekl stavařům recept na stavby světové úrovně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
7. března 2017
16:40

Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nastoupil na české stavaře, že v zemi občas chybí nápady. Sám proto s jedním přišel, rád by v metropoli po vzoru Francie supermoderní muzeum od dob praotce Čecha. Co by raději Pražané dle názorů odborné veřejnosti? Průzkum Deloitte ukázal, že dokončení vnějšího Pražského a Městského okruhu, výstavbu nových záchytných parkovišť či modernizaci čističky a trasu D.

Nestaví se, ale peníze jsou. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) vystoupil v úterý na Fóru českého stavebnictví. A stěžoval si mimo jiné na to, že se o tuto oblast v Česku stará hned pět ministerstev.

„Stavebnictví se musí zorganizovat a musí být urputné. Musíme zásadně změnit přístup, potřebujeme resort stavebnictví nebo zkoncentrovat to na jedno místo a řešit to od jednoho stolu,“ uvedl Babiš, který je přesvědčen, že se na stavebnictví peníze najdou. Ale chybí prý nápady.

Babišovi chybí v Praze supermoderní muzeum

Stát by se podle Babiše měl soustředit na investice a udělat jejich inventuru. V oblasti stavebnictví přitom sám přispěl i nápadem, co by se v Česku, ideálně v Praze, mohlo postavit – Babišovi chybí supermoderní muzeum.

„Když se zamyslíme, co jsme v té Praze vlastně postavili. Od té revoluce. Co jsme nezdědili od Karla IV., našich předchůdců. Teď jsem byl na Lvu v Rudolfinu, fajn, máme operu, to všechno je dědictví. Co jsme udělali? Tančící dům? Já myslím, že nic,“ míní Babiš.

Je to vše o nápadech, pokračoval vicepremiér. A když nejsou doma, dají se načerpat v zahraničí. „Všechno se dá okopčit vlastně, když něco vidím dobrého ve světě, tak to můžu dovézt. Mě tak napadlo, že Praha by mohla udělat nějakou supermoderní architektonickou stavbu,“ prozradil Babiš.

Národní muzeum od dob praotce Čecha

Babiš zavzpomínal na to, když byl v roce 2015 v Paříži na obědě s nejbohatším Francouzem Bernardem Arnaultem, majitelem Louis Vuitton. A u něj ho zaujalo, že postavil multifunkční kulturní středisko v pařížském Boulogneském lesíku Nadace Louise Vuittona (Fondation Louis Vuitton).

„To je druhé nejvíc navštěvované místo v Paříži. Po Eiffelovce. Za 150 milionů dolarů,“ vypočítával Babiš ke stavbě z roku 2015 a připomněl, že Arnault načerpal inspiraci ve španělském Bilbau, kde se nachází pro změnu Guggenheimovo muzeum moderního umění, postavené v roce 1997.

„Možná by se mohlo něco vymyslet v Praze. Nějakou takovou památku, kdy uděláme muzeum našeho národa od praotce Čecha. Návštěva na sedm hodin například. Tak mě to napadlo. To je o těch nápadech,“ uvedl Babiš. Postěžoval si, že „Praha má desítky miliard na účtě, a nestaví se“, a dodal: „Bohužel nejsou byty, plno věcí není.“

VIDEO: Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz o své češtině i trumpovském heslu „Udělejme ČR znovu skvělou“

Průzkum: Pražané by raději okruhy, metro a mosty

Otázkou je, nakolik by Pražané preferovali stavbu Babišova supermoderního národního muzea před věcmi, které je trápí více. Na stavařském fóru se totiž během prezentací ve druhé části objevil i průzkum Deloitte, co by lidé v Praze preferovali s výhledem na rok 2030. 

Čelní příčky průzkumu zaujaly dostavba Pražského a Městského okruhu (92,3 % hlasů a 75,5 %), výstavba nových záchytných parkovišť (73,4 %), modernizace Ústřední čistírny odpadních vod (64,5 %), metro D (61,6 %), rekonstrukce a výstavba pražských mostů (48,4 %), přímé spojení z centra na Letiště Václava Havla (47,6 %), dokončení protipovodňové ochrany (46,5 %)... Až daleko za těmito projekty se objevily třeba výstavba Národní knihovny (7,9 %) či nové koncertní síně (5,5 %).

Průzkum proběhl mezi odbornou veřejností, účastnilo se přes 800 respondentů. A ti odpovídali, které z investičních záměrů vidí jako nejdůležitější. „První jedenáctka jsou téměř výlučně infrastrukturální stavby. Je to jako v psychologii Maslowova pyramida potřeb. Nejdřív člověk potřebuje uspokojit ty základní potřeby, aby se dostal k těm vyšším,“ komentoval to Miroslav Linhart, expert na stavebnictví ve společnosti Deloitte. 

„Pokud nemáme základní stavby, jako je dokončený okruh, cesta na letiště a další důležité stavby, nejsme vůbec schopni se zabývat dalšími věcmi, které jsou zcela jistě potřebné, jako je výstavba Národní knihovny nebo sportovních zařízení. Ne že by nebyly potřeba, ne že bychom je nechtěli. Ale intuitivně předsouváme dopředu veřejnou infrastrukturu jako základ toho, abychom byli schopni řešit i další věci,“ dodal Linhart. 

Fórum českého stavebnictví: Po čem Pražané touží? Průzkum společnosti Deloitte. Fórum českého stavebnictví: Po čem Pražané touží? Průzkum společnosti Deloitte. | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

aIIahakbar ( 8. března 2017 07:36 )

Vše se dá okopčit, pouze debil zdenekk je nenapodobitelný.

aIIahakbar ( 8. března 2017 07:29 )

No vidíš, že to jde, debile! Už jsi slovo pyžamo napsal správně.

aIIahakbar ( 7. března 2017 21:29 )

perlí tady: http://www.blesk.cz/diskuse/649544/1#msg_39193

rumrum ( 7. března 2017 20:51 )

Ze se Bureš nestydí chodit mezi podnikatele

settt ( 7. března 2017 20:42 )

okopčit = ukrást..... no to je tedy úroveň....ale popravdě, ani mne to nepřekvapuje....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa