Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Rusové v televizi lžou „od rána do večera“, tvrdí ministr a bojí se o Německo

Autor: ČTK, deb - 
7. března 2017
14:47

Ruská propaganda podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho (CDU) narušuje i soužití v Německu. Státní televize Russia Today vysílá vylhané zprávy od rána do večera, míní. Moskva by s tím měla přestat, řekl v úterý také zahraničním novinářům v Berlíně.

Schäuble v úterý odpovídal na dotaz k protiruským sankcím. Německo k nim podle něj po zabrání ukrajinského Krymu ruskými jednotkami nepřistupovalo s lehkým srdcem, ale dokud se nezmění chování Moskvy, bude je prosazovat. Porušování mezinárodních pravidel není možné akceptovat.

Stejně tak podle něj není možné přijmout způsob, jakým ruská televize Russia Today šíří falešné zprávy. Schäuble v této souvislosti připomněl dřívější tvrzení ruské strany, že Krym obsadili vojáci na dovolené. Nyní se podle něj ukazuje, že ta dovolená je stálá.

Ruská propaganda podle Schäubleho působí i na vnitroněmecké poměry a může narušovat pokojné soužití občanů různého původu a přesvědčení, což ho pobuřuje. V Německu žije řada Rusů, kteří jsou podle Schäubleho „neustále poštváváni neuvěřitelně vylhanými falešnými zprávami v takové míře, že je to nepřijatelné“.

„Proto by se mělo s touto propagandistickou válkou, která používá falešné zprávy, skončit,“ vyjádřil také své přesvědčení.

Německo se terčem vymyšlených zpráv stává opakovaně. V nedávné době to byla například smyšlená zpráva o znásilnění litevské dívky německými vojáky. Řada německých politiků očekává, že by ruská propaganda mohla zasáhnout i do volební kampaně před zářijovým hlasováním o složení parlamentu.

marais ( 8. března 2017 10:41 )

A Schauble je kdo? A německá media nelžou dnes a denně?  

mart33 ( 7. března 2017 16:19 )

rt.com

Samo ( 7. března 2017 16:15 )

Na tom, že Rusové o svých politických a vojenských praktikách lhali vždycky se nic nezměnilo. Snad jenom to že lžou čím dál víc a v dnešní době už nemají problém řešit co je pravda a co je propaganda. V Rusku je pravda to, co šíří propaganda. I kdyby jste byli očitými svědky nějaké události, Tak Rusové by vás přesvědčili o tom, že to co jste viěli, není pravda.

lisakjirka ( 7. března 2017 15:20 )

Po tomto vyjádření očekávám že i německá media začnou psát pravdu !!! Jinak ať se de ten chytrák vycpat

Zobrazit celou diskusi