Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Česko může přijít o „spojku“ v Evropské radě, říká Zaorálek a stojí za Tuskem

Autor: ks, ČTK - 
6. března 2017
11:40

Střední Evropa by mohla přijít o svého zástupce v čele Evropské rady, pokud se kvůli postoji Polska otevře diskuse o alternativách k prodloužení mandátu stávajícímu šéfovi unijních summitů Donaldu Tuskovi. Novinářům to dnes v Bruselu řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Praha podporuje Tuskovo působení ve funkci dalšího 2,5 roku, někdejší polský premiér podle českého ministra zahraničí rozumí problémům a zájmům střední a východní Evropy.

O tom, zda Tusk ve funkci setrvá, by se mělo ve čtvrtek rozhodnout na schůzce šéfů států a vlád osmadvacítky. Summit o věci rozhoduje kvalifikovanou většinou, Tuskovo pokračování je tedy pravděpodobné. Dosud ale byli „unijní prezidenti“, tedy Herman Van Rompuy i Tusk ve funkci potvrzeni jednomyslně.

Varšava, kde vládne konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), ale nyní přišla se jménem europoslance Jacka Saryusze-Wolského. Ten okamžitě zkritizoval Tuskovu údajnou malou loajalitu k vlastní zemi, šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, který osobně Tuska odmítá, jej označil za  „německého kandidáta“.

V neděli večer se podle slovenského ministra zahraničí Miroslava Lajčáka šéfové diplomacií visegrádské skupiny, tedy ČR, Slovenska, Polska a Maďarska sešli se svými kolegy z Lucemburska, Nizozemska a Belgie. Polský ministr Witold Waszczykowski na večeři své kolegy informoval o záměru Varšavy. „Nediskutovali jsme o tom nějak detailně. Polský ministr informoval, že Polsko má nového kandidáta na tuto funkci,“ řekl dnes Lajčák.

Podle Zaorálka nechtěl Wasczykowski své kolegy nyní přesvědčovat. „Polští přátelé znají náš postoj, není to pro ně překvapení. Pokud bude příležitost debatovat, je můj argument jasný. Obávám se, že to bude ve výsledku znamenat, že střední a východní Evropa o svého zástupce přijde. A to bych pokládal za hrubou chybu,“ poznamenal dnes český ministr.

lojzo ( 5. července 2017 11:21 )

Je vidět že ZAORÁLEK je pořád slouhou nácků!Dle Polska je TUSK nacista a ty nemůžeme podporovat soudruhu ZAORÁLKU!!!

TrojanSlovakia ( 6. března 2017 14:15 )

 V4 to je diskusný krúžok z čias Havla. PL v EÚ hájilo postoje veľkých štátov. Otočku urobila vláda poľskej premiérky a hája si národné záujmy PL. Nie V4 ako celku. Fico sa dušoval aké dôležité sú záujmy V4 a o deň neskôr hovoril, že, ak nastúpi 2 rýchlostná EÚ, tak SK bude v prvej skupine. Podľa plánov Junckera. Tá prvá skupina = Eurozóna. SK musí hájiť záujmy Eurozóny. CZ sa v minulosti stavala proti utečencom a zostalo pri slovách. Pri žalobe sa báli v CZ, že im teta Merkel blokne Eurofondy. Maďarsko si tiež robí politiku ako sa mu hodí, tak aká V4? VP4 = V ***i 4😀

iFender ( 6. března 2017 12:14 )

Hluboko ZAORAT,aby nam nevyrostli dalsi Zaoralkove a SOCANI! I love zaoravat!

reditus1950 ( 6. března 2017 12:12 )

Tusk a Zaorálek,to je oddíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa