Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V USA popraví během 10 dnů 8 lidí. Věznici totiž „projdou“ smrtící injekce

Autor: ČTK - 
5. března 2017
11:20

Americký stát Arkansas se chystá uskutečnit první popravy po 11 letech, během pouhých 10 dnů přitom hodlá v dubnu vykonat trest smrti v osmi případech. Podle centra, které monitoruje počty poprav v USA, je tak velký počet během tak krátké doby „bezprecedentní“. Kritici tvrdí, že za tím může být i končící záruční doba jedné ze smrtících látek, které má věznice k dispozici. Informovala o tom televize CNN.

„Od obnovení trestu smrti v USA v roce 1977 (po desetiletém moratoriu) bylo jen dvakrát popraveno osm lidí během jednoho měsíce,“ řekl CNN Robert Dunham, výkonný ředitel nevládního Střediska pro informace o trestu smrti. Dodal, že v USA „žádný stát nikdy neprovedl osm poprav během 10 dní“.

Guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson své schválení poprav osmi mužů od 17. do 27. dubna hájí. „Je třeba naplnit zákon, ale také je to důležité pro rodiny obětí, které tak dlouho žily v nejistotě,“ uvedl Hutchinson. Odsouzení, kterých se chystané popravy týkají, spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000. Jde o samé muže, z nichž polovina jsou černoši. Všichni už vyčerpali opravné právní prostředky.

Podle arkansaského sdružení za zrušení trestu smrti je jedním z důvodů tolika poprav v tak krátké době i skutečnost, že v dubnu vyprší záruční lhůta u zásob midazolamu, používaného jako uspávací prostředek. To přiznal i mluvčí vězeňské služby v Arkansasu Solomon Graves, podle něhož také už od minulého měsíce nemá Arkansas dostatek chloridu draselného, který je součástí smrtící injekce.

Mluvčí arkansaského guvernéra uvedl, že Hutchinson doufá, že věznice si do poprav obstará nové zásoby potřebných preparátů. Podle CNN ale zákony Arkansasu umožňují i popravy na elektrickém křesle, pokud nelze použít smrtící injekci. Použití elektrického křeslo by ale zřejmě vyvolalo vlnu protestů kvůli „nehumánnosti“, uvedla CNN.

V současné době platí trest smrti v 31 státech USA. Počet poprav ale od roku 2000 spíše klesá, loni jich bylo provedeno 20, což je nejméně za předchozích 25 let. Nejvíce poprav od roku 1977 se v USA uskutečnilo v roce 1999, kdy byl trest smrti vykonán v 98 případech.

sores ( 5. března 2017 16:22 )

Souhlasím!!!! Pokud je to trest smrti za zabití, pedofilii, mučení a vraždu. Tyto lidé nemají co dělat mezi slušnými a kvalitnímu lidmi!

blah.. ( 5. března 2017 15:56 )

lebo amerika, niekto na tom musi dobre zarobit. by som sa nedivil ze nieco co stoji 5 eur za kilo kupuju za niekolko tisic dolarov za par gramov(neviem kolko je smrtelna davka). holt musi to by asi velmi cista latka, aby mrtvy nahodou nedostal infekciu

bibs_7 ( 5. března 2017 15:50 )

Pri chloride draselnom som si tiez polozila otázku, preco si teda americké väznice nezriadia malé vlastné výrobné labáky, ked uz majú také velké problémy ho zohnat.

blah.. ( 5. března 2017 15:10 )

chlorid draselny sa da kupit v kazdych potravinach, predava sa ako redukovana sol na solenie pre ludi s vysokym krvnym tlakom. otazne je, preco krutych mnohonasobnych vrahov maju pri podani smrtelneho jedu uspavat. oni svoju obet tiez uspali aby nic necitila???? krutu smrt si rozhodne zasluzia

kuniksicht ( 5. března 2017 14:41 )

o jednom bych vedel i v Evrope a naslo by se vice.......Anders Behring Breivik, 77 mrtvych, 319 zranenych........fakt nevim, kam dosla tahle humanita, kde nekdo zabiji nevinne a potom sedi v kriminale a je ziven z prostredku danovych poplatniku. fakt zakurveny prava. dostane kazdej den nazrat,neplati zdavotni osetreni,neplati elektrinu a kdyby byl propusten tak dostane i duchod ......fakt "spravedlnost" s porovnanim s duchodci i pracujicimi

Zobrazit celou diskusi