Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Louky bez motýlů a řeky bez vyder: Sucho z Česka vyhání živočichy i hmyz

Autor: sou - 
5. března 2017
10:41

Sucho podle všeho vyhání z Česka celou řadu živočichů. Národní akční plán na změnu klimatu ukazuje, že nejvíce ohroženy jsou nejen horské oblasti, ale také jižní Morava. Podle informací Lidových novin přináší globální oteplování například změny migračního chování ptactva a jejich načasování hnízdění. Navíc proměny teploty a množství vody mohou vést i ke změně společenstev vodních rostlin a bezobratlých, kteří tvoří základ potravinového řetězce. Z řek tak mizí i potrava pro vydry.

O tom, jaké důsledky bude mít globální oteplování na vydry, vědci sice zatím spekulují, ale potvrzují, že do budoucna budou mizet. Už teď je na některých místech jasný úbytek populace některých ryb. Týká se to například chráněné střevle potoční, která sídlí v horních úsecích menších toků, jež jsou náchylné k vysychání, nebo perlorodky říční. Přímo lidé pak mají vliv na úbytek původních raků.

Nejvíce ohroženy jsou samozřejmě druhy, které mají specifické nároky na prostředí a jsou vázané na stanoviště, jako například tetřev hlušec nebo tetřívci. Podle mapování motýlů Entomologického ústavu Akademie věd se ukazuje, že z Česka mizí i motýli. Z celkového počtu 161 druhů uváděných v ČR je 18 považováno za vyhynulé nebo nezvěstné, dalším šestnácti druhům vyhynutí bezprostředně hrozí a 73 druhů je v různém stupni ohrožení.

Změny klimatu mohou mít i pozitivní dopad

„Pokud změny povedou k zániku podmínek pro druh na jednom místě, tak při izolovaném výskytu samozřejmě hrozí, že nebude schopen najít nově vhodné podmínky ani v případě, že někde vzniknou,“ upozornila LN tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová. „Neskutečně rychle ubývá biotopů pro určité druhy, vedle sucha jsou na vině i další faktory. Ale všechno je to důsledek klimatické změny, která postupuje rychleji, než jsme mysleli,“ upřesnil ministr resortu Richard Brabec.

Česko se tak teď soustředí na opatření proti suchu, které neohrožuje jen živočichy, ale svůj dopad má i na zemědělství. Jedním z nich je zadržování vody v krajině. Změny klimatu mohou mít nicméně i pozitivní dopad, a tak zatímco jedni živočichové odcházejí, druzí si českou krajinu oblíbí.

„Tento vývoj se pochopitelně projevuje i v lokálním měřítku. I na jižní Moravě zaznamenáváme pozitivní posuny. Mezi ně patří šíření druhů, které jsme zde dříve zahlédli jen vzácně, příkladem mohou být ptáci – vlha pestrá, dudek chocholatý nebo káně bělochvostá,“ uzavřela mluvčí Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

laco ( 5. března 2017 15:14 )

Sucho z Česka vyhání živočichy i hmyz ... Totálna blbosť! Miznú lúky, pasienky, lesy..všade samé role, polia.. Tam treba hľadať príčinu miznutia hmyzu, vtáctva, zvierat..

sakajeva ( 5. března 2017 13:54 )

Loni přece už sucho nebylo a letos zatím také není. Ale takové sucho, jako bylo předloni už bylo mnohokrát a příroda přežila. Klima na Zemi se měnilo vždy a určitě se bude měnit i v budoucnu. Čím to je ještě nikdo nezjistil, nikdo neví, proč byla malá doba ledová, to nemohl způsobit člověk. Stejně tak nikdo neví, proč se zrovna teď otepluje a už vůbec nikdo neví, jestli to způsobili lidé.

ivoadler ( 5. března 2017 11:28 )

S tím životním prostředím bych si hlavu tolik nelámal. Nebude vhodné prostředí pro jedny druhy, bude pro druhé. A co lidi? Budou mít co žrát?

PETR_50 ( 5. března 2017 11:23 )

Všude se vody odpadní i povrchové z deště svádějí kanalizacemi do jednoho místa a odvádějí pryč.Tak se nedivte že v lokalitách chybí voda!!!

Zobrazit celou diskusi