A na co se sbíhaly sliny nejvíc? Polévky, voňavé párky, pikantní klobásky, paštičky, salámy, slanina a mnoho dalších výrobků, po kterých se při ochutnávkách jen zaprášilo.

Nechyběla pravá moravská zabíjačka, kulinářské finesy prozradil  šéfkuchař a prezidentem Culinary Clubu ČR Petr Erin Kováč. Zájemcům odborníci cechu kuchařského názorně prozradili například, jak si poradit s vepřovou plecí.

Velká výzva: Sníst co nejrychleji půl kila buřtů!

A nebyli by to soutěživí Češi, aby si to na nádvoří hradu nerozdali v soutěži o největšího jedlíka. Tentokrát se výzvou stalo půl kilogramů buřtů spořádaných v nejkratším možném čase. Přihlásilo se šest odvážlivců, z nichž někteří mají z podobných soutěží zkušenosti.

Jenže souboj tentokrát ovládl protřelý držitel titulu Maxijedlík Jarda Němec (43) z Bystrého u Poličky. Šestici buřtů bez okolků zhltl za 2 minuty a 48 vteřin, soupeři neměli absolutní šanci.Čtenářům Blesku může být jméno vítěze povědomé, loni si to totiž rozdal se čtveřicí jeho redaktorů v pojídání párků.

„Snědl jsem tehdy asi 40 párků, kluci z Blesku měli dohromady jen o čtyři víc. Doporučil jsem jim, aby víc trénovali,“ smál se vítěz klání na hradě Veveří.

Maxijedlík: Já sním všechno kromě živých brouků!

Vyučený kuchař objíždí a vyhrává podobné soutěže s chutí, soutěžní pokrm si prý nevybírá. „Líbí se mi švestkové knedlíky na Trnkobraní ve Vizovicích, kde jsem kdysi vyhrál předkolo a už mi to soutěžení zůstalo. Jediné, co bych asi nedal do pusy, jsou živí brouci,“ svěřil se.

Video
Video se připravuje ...

Soutěž v pojídání Zdeněk Matyáš

Dokázal vyhrát soutěž v pojídání steaků, v pětiminutovém limitu spořádal 888 gramů masa, poradil si i při klání v pojídání špaget. „Ale nejvíc si cením světového rekordu v show Jana Krause, kdy jsem spořádal za dvě minuty 24 a půl vajec natvrdo. A kdyby mi moderátor nesvázal ruce, třicítku bych udělal,“ ubezpečoval se šampion.

Zažívání Jardovi slouží pefektně, kondicí udivil i lékaře. „Prý můžu jíst dál,“ směje se muž s přezdívkou Maxijedlk vážící rovných 85 kilogramů. Ostatně není většího favorita před nedělní soutěži, kdy na hradě Veveří dojde na pojídání tlačenky!

Fotogalerie
26 fotografií