Pokud jste se rozhodli pro jarní úklid, postupujte následovně. Nejprve smyjeme vše, co na površích zůstalo od minulého velkého úklidu. Pak si vezměte čistou vodu a vše znovu omyjeme.

Nakonec použijte leštěnku. Ta totiž na nábytku vytvoří ochranný film a vyleští ho. Ošetřující politury zakonzervují povrch a zabrání tak vnikání nečistot do hloubky.

K jarnímu úklidu neodmyslitelně patří zejména vyčištění všech skříní a jiných úložných prostor, a to jak uvnitř, tak i zvenku. Tímto ideálně začněte a rozhodně nezapomeňte také na skříňky kuchyňské linky.

A když už si dáte tu práce a všechno vyndaváte, zkuste nepotřebné kousky rovnou vyhodit. Venku je teplota stále nízko, a tak je ještě vegetační klid. To však nevadí, protože ho můžete využít k přesazení a očištění pokojových květin od prachu.

Pokud si dáte s květinami práci ještě před vyčištěním podlah a oken, ušetříte si práci. Hned jak počasí dovolí, pusťte se do mytí oken. Zvláštní pozornost věnujte okenním rámům, které přes zimu dostaly zabrat.

Z topení pak vymeťte pavučiny a očistěte je alkoholovým prostředkem od prachu. Nevyhýbejte se ani rohům a zákoutí, kde mohou mít svá sídla pavouci. Zaměřte se na všechny skuliny a místa, kam se běžně nedostanete. Vymeťte prach a pavučiny i za nábytkem.

Dejte si práci a umyjte a vyleštěte i lesklé povrchy a sklo. Pokud se vám na povrchu stále tvoří šmouhy a nedaří se vám dosáhnout kýženého lesku, namočte si hadřík z mikrovlákna do čisté vody a povrch přetřete.

Odstraníte tak přebytek čisticího prostředku. Podlahy si nechte na konec. Každé podlaze byste měli alespoň dvakrát do roka věnovat zvýšenou pozornost.

Nejprve podlahu pořádně omyjte alkoholovým čističem. Tím ji zbavíte všech čistících a leštících prostředků. Pak ji setřete čistým mopem bez použití čisticího prostředku a nechte podlahu úplně vyschnout. Nakonec použijte ošetřující prostředek a vyleštěte ji.

Vytvořte si systém

Marie Zamazalová, která je profesionální školitelkou ze společnosti LidskáSíla.cz, míní, že je dobré udělat si v uklízení systém. Zde jsou její rady:

  • Byt si rozdělte do 4 zón a každé z nich přidělte barvu. Toaleta je zóna červená, koupelna žlutá, kuchyně zelená, ostatní prostory bytu patří do zóny modré.
  • Ke každé zóně si pořiďte stejně barevný hadřík z mikrovlákna. Tak se nikdy nespletete a umyjete stejným hadříkem toaletu a potom třeba kuchyň. Stejně barevně bývají označeny i profesionální čisticí prostředky.
  • Na běžný úklid tedy potřebujete jen 4 láhve prostředků: WC gel, kyselinu na koupelnu, odmašťovač do kuchyně a universální alkoholový čistič do ostatních prostor.

Fotogalerie
6 fotografií