Pod tímto pojmem si dnes nejčastěji představíme Siri od Applu, Cortanu od Microsoftu nebo Google Now, resp. pokročilejší nástroj Google Assistant od amerického Googlu.

Tip: Jak si vedou digitální asistentky: Podívejte se na srovnání Cortany, Siri a Google asistenta

VPA ale nebudou omezeni pouze na jednotlivé platformy. V rámci svých nadstaveb nad Androidem plánují něco podobného i výrobci hardwaru – například Samsung má uvést svého asistenta Bixby spolu s novým smartphonem Galaxy S8, podobné řešení na míru čínského trhu připravuje také Xiaomi. K rozšíření VPA mezi uživatele mohou přispět dokonalejší algoritmy strojového učení a umělé inteligence, které nejen porozumí volné (nepříkazové) lidské řeči, ale dokážou si vyřčený obsah zasadit do kontextu.

Tip: Začněte používat hlasové funkce Google Now. Tady je 24 ukázek pro inspiraci

Ukazuje se, že zájem ze strany uživatelů o interakci s VPA je poměrně velký, omezením ale může být chybějící jazyková lokalizace. Největší zájem o používání služeb hlasových asistentů Gartner zjistil ve Spojených státech a Velké Británii – tedy v zemích s angličtinou, která má u hlasových asistentů největší prioritu. Za posledního čtvrt roku použilo Siri alespoň jedenkrát více než polovina majitelů iPhonů, Google Now přes 40 % uživatelů Androidů ve Spojených státech a Británii.