Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fotbalistkám z Tibetu zatrhli cestu do USA. Bojí se, že budou chtít azyl

Autor: Mii - 
2. března 2017
20:46

Tibetský ženský fotbalový tým Tibet Women’s Soccer chtěl jet do USA na zápas v Dallasu. Zažádal proto o víza, aby mohl do země vycestovat. Americké úřady ale fotbalistkám žádost zamítly s tím, že „nemají dost dobrý důvod do USA jet“. Tvrdí to Cassie Childersová, manažerka tibetského ženského fotbalového týmu.

Childersové to podle agentury AP sdělila v e-mailu indická ambasáda. Tým se nachází v Indii, jelikož zdejší vláda poskytuje tibetským uprchlíkům azyl. Všechny členky týmu kromě dvou tak vlastní speciální identifikační certifikát indické vlády, který funguje jako pas. Zbylé dvě dívky vlastní indický pas. Po právní stránce proto s vycestováním fotbalistek nebyl problém.

Čtyři hráčky, které žijí v Nepálu a vlastní nepálský pas, také zažádaly o vízum. Úřady se jim ale nazpátek neozvaly.

„Jsem z toho zklamaná, protože jsme ten výlet plánovaly několik měsíců. Pro každou z hráček to měl být velký moment. Těšily se, že světu ukážou, co umí,“ sdělila serveru BBC Childersová, jež pochází z New Jersey. Dodala také, že se za Ameriku stydí.

Manažerka si však nemyslí, že by rozhodnutí mělo něco společného s Trumpovou administrativou. „Bála jsme se, že víza nedostanou, protože Američané se bojí, že tam Tibeťané chtějí jezdit kvůli azylu,“ vysvětlovala Chidlersová. „Tým to ale bere dobře. Nejvíc zklamaná jsem nejspíš já. Doufám, že se najdou jiná místa, která Tibeťany pozvou. A pokud ne, tak prostě budeme trénovat v Indii.“

Nejasnosti okolo financování týmu

Americké úřady případ odmítly komentovat s tím, že k jednotlivým případům se nemohou vyjadřovat kvůli imigračnímu zákonu. Zmínily však, že postoj USA k Tibetu se nezměnil. Amerika Tibet uznává jako součást Čínské lidové republiky.

Týmu už se v minulosti podařilo zúčastnit se zahraničních turnajů. Před dvěma roky zápasil v Německu, kde získání víz nebylo problém. Childersová se ale od té chvíle rozhádala s tibetskou národní asociací sportu (TNSA) a Tibet Women’s Soccer zaregistrovala v USA jako charitativní organizaci. Problémy s vízy proto mohou být způsobeny nejasnostmi okolo financování.

„Tým Cassie Childersové není organizací TNSA a exilovou tibetskou vládou uznán. I když jsou hráčky Tibeťanky, nereprezentují oficiálně Tibet,“ sdělil agentuře AP Kelsang Dhondup z TNSA.

Childersová řekla, že cestu sponzoroval dallaský fotbalový turnaj, který již v minulosti týmy z problematických regionů hostoval.

Zobrazit celou diskusi