Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Česka za 180 tisíc: Vízová mafie „rýžuje“ na cizincích, firmy si zoufají

Autor: Veronika Šmídová - 
4. března 2017
05:10

Chcete odjet pracovat nebo studovat do Česka? Tak zaplaťte 180 tisíc korun! S podobným vydíráním tzv. vízové mafie se setkávají nejen Ukrajinci, ale také Vietnamci. Tvrdí to šéf Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter. Problémem je prý již řadu let systém Visapoint, skrz který si cizinci rezervují termín žádosti pro povolení k pobytu. Všechny časy totiž obsadí mafie a pak je rozprodá. Díky tomu nemohlo údajně do Česka přicestovat třeba 26 vietnamských studentů či nasmlouvaní pracovníci pro výrobní firmy. Ministerstvo zahraničí se ale kritice brání.

Vyšší odborná škola stavební ve Vysokém Mýtě měla letos v plánu umožnit až 30 vietnamským maturantům navazující studium. Chtěla si tak „vychovat“ specializované odborníky v oblasti vodohospodářských či dopravních staveb, plavebních kanálů nebo odpadového hospodářství. Vízová mafie v Hanoji tomu ale dost možná učinila přítrž. Bez zaplacení „poplatku“ se totiž nemají žáci jak přihlásit na termín do Visapointu. Všechny se tváří jako beznadějně obsazené, popsal případ Blesk.cz Marcel Winter, předseda Česko-vietnamské společnosti.

Je ostudné, když je 26 vietnamských maturantů po praktických zkouškách a po nostrifikaci maturitních vysvědčení řádně přijato ke studiu na státní VOŠ ve Vysokém Mýtě, všichni obdrží o přijetí úřední certifikát, jejich rodiče chtějí uhradit školné, ubytování i stravování předem na první dva roky studia, ale již 7 měsíců nemají šanci objednat se na Visapointu v Hanoji,“ okomentoval Winter.

Všechny termíny obsazené Všechny termíny obsazené | Česko-vietnamská společnost

Situaci potvrdil i ředitel dotčeného vzdělávacího institutu Pavel Vacek. Ten prý hovořil o problematice v lednu s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Pan ministr požádal o zaslání informace o tomto problému e-mailem s příslibem podpory. Tento e-mail byl odeslán následující den, bohužel stále bez odpovědi,“ nastínil situaci Blesk.cz Vacek.

Takové tvrzení ale ministerstvo zahraničí jednoznačně odmítá. Škola prý žádala resort o přednostní přijetí svých studentů na zastupitelský úřad v Hanoji, čemuž nebylo možné vyhovět. „V systému Visapoint nelze činit výjimky – důvodem je rovný přístup ke všem žadatelům. Nadstandardní přijetí zmíněných žádostí by znamenalo nepřijetí řádně registrovaných žadatelů v systému Visapoint. Z tohoto důvodu ministr nemohl vyhovět požadavku tohoto subjektudělo by se tak v rozporu se zákonem. VOŠS a SŠ stavební Vysoké Mýto byla o postupu MZV již v minulosti opakovaně informována,“ popsala Irena Valentová z tiskového oddělení MZV.

Úřad také zdůraznil, že systém Visapoint nemůže ovlivnit maximální počet přijímaných žádostí o pobytová oprávnění na zastupitelských úřadech (ZÚ).

Ten je dán kapacitami, které jsou navázány na prostorové možnosti budov, kde ZÚ sídlí, a na systemizaci, kterou MZV disponuje – ta je schvalována vládou ČR, stejně tak je vládou rozhodováno o migrační politice pro ČR. Počty přijímaných žádostí tak nezávisí na rozhodnutí MZV,“ uvedla Valentová, podle které Visapoint ve většině zemí funguje bezproblémově.

Nedostatečné kapacity k příjmu všech žadatelů o pobytová oprávnění jsou z 27 států prý jen na Ukrajině (a to pouze zaměstnanecké karty), ve Vietnamu a Mongolsku, což je způsobeno mnohonásobně vyšší poptávkou po vízech z těchto zemí.

Systém prý rovněž prochází neustále monitoringem ze strany IT pracovníků i pravidelnými crash testy. „Při pravidelném či mimořádném testování Visapoint se nikdy nepotvrdily spekulace o jeho úspěšném napadení, tzn. nikdy nebyl potvrzen průnik do systému a přepisování dat žadatelů, registrace prováděné přímo v systému, blokování míst apod., přestože byly zaznamenány útoky mající za cíl zahlcení serverů systému Visapoint,“ řekla Valentová.

Česku chybí šičky, vietnamské se sem nedostanou

Podobný případ, jako zažila vyšší odborná škola, není ovšem ojedinělý. S problémem se setkaly například i výrobní podniky Triola či Svitap, které se snaží najít náhradu za chybějící pracovníky v zahraničí. Oběma se totiž nedostává v Česku například šiček. Svitap tak během minulého roku provedl ve Vietnamu výběr vhodných uchazečů a plánoval najmout 10 cizinců na šití výrobků technické konfekce.

Máme s nimi od července 2016 řádně podepsané smlouvy, včetně příslibu ubytování. Jedinou překážkou se stává systém Visapoint, který je uměle nastaven tak, aby existoval prostor pro machinaci a korupci,“ postěžoval si v dopise Česko-vietnamské společnosti personální ředitel Svitapu Vladimír Malý.

Ministerstvo ovšem zdůrazňuje, že v dané věci nespolupracuje s žádnými zprostředkovateli služeb. Díky protikorupčnímu nastavení systému to prý ani není možné. 

„Registrace v systému je možná na následujících 30 dnů. 27. až 30. den před požadovaným termínem jsou automaticky uvolňována volná místa k podání žádostí o pobytová oprávnění. Volné termíny jsou tak uvolňovány v různých intervalech (hodinách či dnech) automaticky (bez zásahu pracovníků MZV nebo ZÚ) několikrát v týdnu. Jedná se o protikorupční prostředek, kdy pracovníci neznají dobu uvolňovaných termínů, a nemohou tak být obviňováni z klientelizmu,“ uvedla Valentová.

O potížích s Visapointem se zmínil pro Blesk.cz i výkonný ředitel Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu Jiří Česal. Podle něj mají tuzemské firmy o zaměstnance z Vietnamu zájem, dostat je do Česka je ale kvůli systému pro pobytová povolení téměř nemožné.

Fronta v Hanoji na víza Fronta v Hanoji na víza | Česko-vietnamské společnost
„Podle informací firem, které ve Vietnamu byly, systém selekce zájemců o práci v ČR je opravdu zvláštní a je otázkou, do jaké míry ho má český konzulát v Hanoji pod kontrolou. Skutečný předvýběr se děje de facto mimo něj – přesněji před budovou konzulátu. Podle kolegy jedné z firem, který se na proces ,předvýběru‘ jel podívat a strávil se zájemci o práci, které si ve Vietnamu našel, před konzulátem celou noc, to nebyl pěkný pohled,“ popsal Česal.

Tisíce dolarů za vízum

Momentálně mají ti, kteří se nezaregistrují na Visapointu, možnost přijít v úterý nebo ve čtvrtek od 11 do 12 hodin před konzulát ČR v Hanoji osobně. „Mohou se postavit do velké fronty žadatelů o pracovní vízum nebo studijní vízum či vízum za účelem sloučení rodiny. Za účasti a dohledu vietnamské policie je vždy vybráno 6 až 10 uchazečů, neboť za jednu úřední hodinu se víc žadatelů nedá přijmout,“ vysvětlil Winter.

Pokud by chtěli zájemci o práci v tuzemsku postupovat standardně přes Visapoint, musí prý využít zprostředkovatelské mafie. Ta je údajně napojená na spojky v Česku a nabízí své služby přes SMS či Facebook.

Ceny za její „služby“ jsou přitom podle Wintera velmi vysoké. „Zájemci o registraci na Visapointu musí vietnamské zprostředkovatelské mafii zaplatit 4 až 7 000 USD. Zájemci o zajištění práce v ČR, registraci na Visapointu a vyřízení pracovního víza musí vietnamské zprostředkovatelské mafii zaplatit 16 až 19 000 USD,“ uvedl šéf Česko-vietnamské společnosti.

Viceprezidentka Vietnamu Dang Thi Ngoc Thinh Viceprezidentka Vietnamu Dang Thi Ngoc Thinh | Česko-vietnamské společnost

Resort zahraničí podotýká, že využívání zprostředkovatelů není nelegální, přesto ale takovýto postup nelze doporučit. „Jedná se o občanskoprávní vztah mezi cizincem a zprostředkovatelem (v některých zemích je tento postup standardní). Je to věcí dané hostitelské země, aby si zjednala pořádek,“ popsala zástupkyně MZV.

Novinky ve Visapoint

Otázkou je samozřejmě, jak danou situaci řešit. Česal za firmy navrhuje, aby se zavedl obdobný systém, který je v současnosti uplatňován na Ukrajině. Tam byl po dohodě s tuzemskou vládou zaveden tzv. „Režim Ukrajina“ pro kvalifikované pracovníky, dříve pro 3 000 žádostí ročně, nyní byla kvóta navýšena na 7 200 osob ročně. Projekt v podstatě obchází systém Visapoint.

Režim Ukrajina pouze obchází přihlašovací systém Visapoint, ale žadatelé prochází stejnou procedurou kontroly. O úplatcích u Visapointu víme, získali jsme několik ověřených výpovědí od ukrajinských pracovníků, kteří si tím prošli, a výpovědi jsme předali na ministerstvo vnitra a práce. Víc udělat nemůžeme a není to ani naším úkolem. Zabývat se tím musí české ministerstvo zahraničí se svým ukrajinským protějškem, aby se zabránilo těmto ostudným jevům,“ uvedl pro Blesk.cz Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, který si jinak spolupráci například s ministerstvem zahraničí pochvaluje.

Resort skutečně testuje u Visapointu nové funkcionality, zatím na zastupitelských úřadech Taškent a Ulánbátar. Jde o zápis žadatelů do tzv. nekonečné fronty. Znamená to, že po 30 dnech, na kterých je registrace žadatele prováděna, následuje tzv. indikativní fronta zájmu, v rámci které se může zapsat každý. Systém zájemci vygeneruje přibližné datum přijetí jeho žádosti na konzulátu.

V praxi to znamená, že každý žadatel o pobytové oprávnění se ,před-registruje“ okamžitě, bez nutnosti využití jakýchkoliv prostředníků. Pokud se v rámci testování osvědčí systém nekonečné fronty, který je nyní testován v Taškentu a Ulánbátaru, zvažuje MZV, že by tento systém zavedla také ve Visapointu na Ukrajině,“ popsala plány Valentová.  

Varování BIS

Na problémy a možná rizika systému už několikrát upozorňovala i Bezpečnostní informační služba. Naposledy v roce 2015. Podle ministerstva ale šetření policie ani služeb nikdy nic neprokázalo.

„Nikdy nepotvrdily průnik do systému Visapoint či korupční jednání zaměstnanců MZV ve vztahu k danému systému. Z našeho pohledu se tedy může jednat o účelové napadání systému a zaměstnanců MZV s cílem získat výhody ve vízovém řízení či snahu návratu před rok 2009, kdy byly živé fronty před zastupitelskými úřady vystaveny zprostředkovatelům,“ dodala Valentová z MZV. 

Zobrazit celou diskusi