Jako první začaly lapače snů používat indiánské kmeny. Podle legendy severoamerických indiánů si jedna matka nevěděla rady se svým dítětem, které noc co noc trápily noční můry, a tak bez ustání plakalo. Moudrá šamanka jí poradila vyrobit lapač snů s důkladnou pavučinou, která zlé sny pochytá.

Hned druhý den jí přiběhla šťastná matka poděkovat. Dítě spalo jako do vody hozené a noční můry byly pryč. Od té doby se lapače rozšířily daleko za hranice domorodých kmenů, mimo jejich kulturu. Oblíbili si je lidé všude po světě, a dnes se z nich staly dokonce designová záležitost a trendy doplněk.

Lapače se liší jeden od druhého použitými materiály, výpletem i velikostí. Co mají ale všechny společné, je základní kruh. Kruh je znakem pro celý svět a vesmír. Výplň kruhu tvoří síť vypletená z provázků. V samotném středu síťky je pak umístěn kamínek nebo korálek, který symbolizuje toho, pro koho je lapač určen. Na spodní části pak bývají zavěšené různé provázky, pírka a ozdoby.

Lapač má podle staré indiánské legendy fungovat tak, že se zlé sny pomocí provázků a pírek chytí do sítě, kde zůstanou uvězněny, a ven se dostanou jen pozitivní a hezké sny. Ráno pak zlé sny sluneční paprsky rozpustí. Právě proto by měl být lapač umístěn poblíž místa, kde spíme, aby zachytil všechnu negativní energii.

K výrobě lapače snů budete potřebovat:

  • kruh (bambusový, proutěný nebo dřevěný nebo drát smotaný do kruhu)
  • provázek nebo bavlnky na síťku
  • korálek doprostřed síťky
  • další ozdoby (peříčka, korálky, krajky)

 

Postup:

Vezměte si dostatečně dlouhý provázek a přivažte ho ke kruhu v jednom bodě. Volně přivazujte provázek kousek po kousku ke kruhu, dodržujte pravidelné rozestupy. Když dokončíte první řadu, začněte navazovat druhé kolo tak, že provázek přivážete doprostřed obloučku úvazu předešlé řady.

Postupně provázek vyplétejte spirálovitě dovnitř kruhu, úvaz nenechávejte ani moc volný, ani ho příliš neutahujte. Správně vypletená síť tvoří pravidelnou hvězdici. Střed můžete zakončit korálkem nebo malým uzlíkem.

Chcete-li mít na lapači síťku neobvyklou nebo bohatší, dobře poslouží jakákoli háčkovaná nebo pletená, drhaná nebo paličkovaná kruhová krajka. Takto vytvořenou síťku pak stačí pevně přivázat ke kruhu.

Lapač snů by měl mít alespoň jedno pírko, po kterém může podle staré pověsti dobrý sen sklouznout zpět do duše spícího. Dále můžete použít bílá i barevná peříčka, korálky, polodrahokamy, mušle, šišky, sušené nebo umělé květy, krajky, provázky – prostě cokoli vás napadne.

Rady, jaká je ideální barva pro lapače snů, jak si doma udělat velikonoční výzdobu, dále recepty z jarních bylinek a mnoho dalších rad, tipů a návodů naleznete v nejnovějším čísle měsíčníku Blesk Hobby, které koupíte na všech novinových stáncích za pouhých 25 korun. Jako dárek navíc dostanete velikonoční samolepky na vajíčka!

3282366:gallery:true:true

Více o lapačích snů čtěte ZDE