Praze pomůže více než stovka policistů z ostatních krajů. Hlavní město jich má totiž velký nedostatek. Podle údajů jí chybí až 400 lidí. Posily budou v Praze vypomáhat tři měsíce. Umožňuje to memorandum, které bylo podepsáno v loňském roce. „Policisté budou vykonávat základní policejní činnosti na útvarech pořádkové služby,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

„Velice si vážím podpory a spolupráce ostatních krajských ředitelství policie. Věřím, že díky jejich pomoci se nám podaří překlenout toto nelehké období, kdy se pražské policii přes veškeré úsilí nedaří řešit momentální personální situaci,“ vyjádřil poděkování ředitel Krajského ředitelství policie plukovník Miloš Trojánek.

Dlouhé roky se nedařilo získávat nové strážníky ani městské policii. V minulém roce se však po různých opatřeních a navýšení platů a bonusů situace v mnohém zlepšila.

„Městská policie loni přijala 194 zaměstnanců, z toho bylo 172 strážníků. Celkem má v současné době městská policie 2250 zaměstnanců, avšak podle koncepce by jich měla mít 2520,“ popisuje pro Blesk.cz mluvčí strážníků Irena Seifertová. Téměř o stovku lidí však přišla kvůli tomu, že si nestihli dokončit maturitní vzdělání. 

Fotogalerie
5 fotografií