Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

ISIS je na ústupu: Bagdádí podle médií přiznal porážku v Iráku

Autor: jer - 
1. března 2017
16:52

Je to jedno velké vítězství pro Irák i celý Blízký východ, válka ale ještě zdaleka není u konce. Vůdce tzv. Isámského státu (ISIS) Bakr al-Bagdádí údajně přiznal porážku svých bojovníků a vyzval je k ústupu, informoval web ČT24 s odvoláním na iráckou televizi as-Sumaríja. Zprávu se ještě nepodařilo oficiálně potvrdit.

Bagdádí se údajně s bojovníky rozloučil, nařídil zrušit náborové úřady v oblasti a zahraničním bojovníkům nařídil, aby se vrátili zpět do svých zemí. Spřízněné kazatele vyzval, aby nadále jeho myšlenky šířili.

Islamisté pod vlajkou ISIS nyní prchají z Iráku do sousední Sýrie. Irácké armádě se podařilo mnohé z nich obklíčit v západním Mosulu, o který se bojuje od 19. února. Východní část se podařilo dobýt už v lednu.

Irácké speciální jednotky v Mosulu:

Úplné obklíčení města Mosul je již téměř dokončeno. Vojáci jsou údajně pouhý kilometr od tzv. Mosulské brány, která je poslední velkou přístupovou cestou do města. Islamisté prchají hlavně do nedalekého města Tall Afar, které je vzdálené asi 60 kilometrů a je stále pod kontrolou radikálů. V Mosulu se podle odhadů stále nachází asi 2000 bojovníků Islámského státu.

antikaprik ( 4. června 2017 05:44 )

Takže keď čítam medzi riadkami: Mosul nebude oslobodený, len ISIS proste odtiaľ utečie do okolitých miest.

Zobrazit celou diskusi