„Technika od rána funguje, obsluha moc ne,“ usmívá se Marta Tobolová a obsluhuje starší pár. Během první hodiny prodeje ovoce a zeleniny na Zelném trhu v centru Brna vytiskla asi dvacet účtenek. Přesně tak, jak jí ukládá zákon. Přestože u pultu není tlačenice, ani na chvíli se nezastaví.

„Musím navážit zboží, spočítat cenu, vrátit peníze, naťukat údaje, vytisknout účtenku. Dřív jsem měla rozpracované tři zákazníky naráz, to teď nehrozí. První hodina, to byla docela honička,“ svěřila se prodavačka, která na »Zelňáku« prodává už dvanáctým rokem.

Účtenku nechci, škoda papíru

Zákazníci při tisku účtenky vesměs chápavě pokyvují hlavou. „Já lístek nechci, je to další zbytečný papír. Příště vám vymyslí zase něco jiného,“ reaguje soucitně starší zákaznice, když jí Marta podává účtenku.

Pokladna a tiskárna přišla Martinina šéfa na čtyři tisíce, k tomu měsíční paušál čtyři stovky za internet. A ve skladu to samé. Marta má obavy, že bezproblémový provoz s EET nemusí být vždy pravidlem. „Jsem zvědavá, co se bude dít, až dojde na nějaké technické problémy. Co bude v zimě v mrazech, za deště. Můžu vytáhnout deštník, ale jak v podobném počasí zareaguje technika, to nechci domýšlet,“ přemítá prodavačka a zároveň obsluhuje dalšího zákazníka.

Až jí skončí dnešní premiérová směna s EET, bude mít ještě jeden důležitý úkol. Dát nabít váhu, tiskárnu a tablet. „Možná bych měla brát dvojí plat,“ směje se zelinářka, která od středy patří k druhé vlně EET v Jihomoravském kraji. Celkem se mělo v regionu do systému podle finanční správy připojit na 16 tisíc podnikatelů.

Pekař už zkoumá, co jej čeká a nemine

Opodál ve stánku sleduje hemžení u kolegyně soukromý pekař z okolí Bzence s pultem plným lákavě vyhlížející pečiva. Mohl by být nad věcí, EET jej čeká až za rok. Ale není a k úsměvu má daleko. „Dodáváme pečivo do sítě malých krámků ve vesnicích v okolí Bzence. Většina už skončila. Důchodci , kteří je táhli od 90. let, už s EET nechtěli nic mít. Ta technika a spousta povinností je odradila,“ říká pekař a vymiňuje si anonymitu.

„Jak to bude fungovat s EET, jsem si už zjišťoval, zařízení si pořídíme do konce roku, otestujeme je. Jen jsem zvědavý, jak to zvládneme při venkovním prodeji. Občas se na akcích ke krámku nahrne spousta lidí. Už vidím, jak čekají, až všem vytisknu lístek,“ přemítal pekař nad budoucí povinností.

O tom, že by podpořil nějaký protest proti EET, nechce ani slyšet. „Prosím vás, kolem pečiva se motám dvacet hodin denně, na něco podobného nemám čas. Budeme to muset nějak přežít,“ řekl Blesku nad záplavou voňavého pečiva.

Fotogalerie
8 fotografií