Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Šmejdi z internetu: Straší lidi parazity a „mastí“ si kapsy na falešných lécích

Parazité jsou podle expertů u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní
Parazité jsou podle expertů u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Mii - 
1. března 2017
11:19

Tasemnice mohou způsobit rakovinu. 87 % populace hlavního města trpí parazity. 850 tisíc lidí v ČR každoročně umírá kvůli parazitům. To jsou příklady lživých tvrzení, které začali „šmejdi“ šířit na internetu s cílem vyvolat mezi lidmi paniku a prodat jim neúčinná, předražená a potenciálně nebezpečná „léčiva“. Na problém upozorňují vědci z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Falešnými tvrzeními a dezinformacemi ohledně parazitů je podle vědců z Parazitologického ústavu poset celý internet. Všechny články lákají na nákup „zázračné“ látky, která má neexistující problém vyřešit. Opírají se při tom o výsledky klinických testů, které neproběhly, výpovědi odborníků, kteří neexistují (a jsou opatřeny kradenými fotkami), a odkazy na ústavy, které rovněž neexistují.

Jedná se o dezinformace proto, že parazité jsou podle expertů u člověka ve střední Evropě poměrně vzácní. Často ani u zdravého jedince nejsou příčinou žádných obtíží a jejich diagnostika prováděná odbornými laboratořemi je velmi přesná.

Pokud lékař u člověka parazita nenalezne, tak to znamená, že ho skutečně nemá. Přesto dezinformační kampaně na internetu vyvolávají mezi veřejností paniku tvrzeními typu „63–65 % populace trpí krevními parazity“.

„Upozorňujeme veřejnost, aby nepodléhala těmto lživým kampaním a nenechala se těmito sděleními vystrašit,“ vysvětluje vědecký pracovník Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR Roman Kuchta. „Důrazně varujeme před neodborným a neschváleným nasazováním léčiv proti parazitům, včetně tzv. mistrovských minerálních roztoků (MMS), konzumací antiparazitik bez doporučení odborného lékaře apod., neboť tyto látky mohou způsobovat závažné zdravotní potíže,“ dodává.

Byznys se strachem

Internetoví „šmejdi“ mají podle vědců z Parazitologického centra s klasickými „šmejdy“, kteří prodávají své zboží za několikanásobně vyšší hodnotu, než ve skutečnosti má, společné to, že obě skupiny využívají klamavou reklamu. Pohybují se také na hraně zákona, kterou někdy překračují.

Hlavní rozdíl je ale v cílové skupině. Klasičtí šmejdi se orientovali na seniory a lidi s nižším vzděláním a příjmy, kteří si nedokázali dohledat, že nabízené zboží je nevýhodné. Klíčovým momentem bylo donutit člověka k podpisu smlouvy, protože se nepočítalo, že zákazník naletí opakovaně.

To je u internetových šmejdů jiné. Jejích cílovou skupinou jsou především vzdělaní lidé (převážně ženy), kteří používají internet a dbají o svoje zdraví. Vychází se z toho, že lidé jsou ochotni za své zdraví platit. Nezapomíná se ani na placebo efekt, kdy užívání například bylinného přípravku může člověku od malého problému skutečně pomoci.

Lidé jsou pak ochotni přípravky využívat opakovaně a dlouhodobě. „Smutné na tom je, že se mezi podvedenými objevují i lidé, kteří skutečně a dlouhodobě trpí nějakými nemocemi (nebo třeba jejich děti) a kteří se nechají přesvědčit, že jsou působeny strašnými parazity. Jak trefně poznamenala jedna z tazatelek rubriky, jde o zneužívání lidského neštěstí,“ vysvětluje Oleg Ditrich z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Léčiva z Thajska a Indie mohou ublížit

Mezi nejčastěji nabízenými přípravy určenými k boji s údajnými parazity jsou zejména tablety a bylinné čaje. Často jsou k nim vytvořené podvodné blogy, kde neexistující odborník přípravek doporučuje.

„Parazitologové bijí na poplach! 95 % populace Velké Británie je infikováno parazity. Parazité způsobují 8 z 10 úmrtí! Jak před nimi ochránit sebe a svoji rodinu? Rozhovor s nejlepším parazitologem v Česku!“ hlásá jeden z těchto blogů. Článek je přitom doplněn o fotku srdce psa vydávané za srdce 45leté ženy a fotku myomu dělohy vydávané za slinivku napadenou parazity.

A nejedná se jen o dezinformace na internetu. Na našem trhu je možné koupit knihy o parazitech, které podle vědců z Parazitologického ústavu hlásají naprosté nesmysly.

Speciální kategorií pak jsou antiparazitika vyráběná například v Indii nebo Thajsku. Ty jsou proti skutečným parazitům účinná, ale zdravému člověku mohou ublížit. Vždy by je měl předepisovat lékař. V tomto případě už se jedná o jasné porušení českých zákonů.

Odhalení klamavých tvrzení vyžaduje pozornost

Jak klamavé informace o parazitech odhalit? Vědci poskytli několik tipů. Naprostá jistota, že jde o podvodný web s dezinformacemi, existuje vždy, když se doporučuje prostředek či metoda proti parazitům obecně, aniž by se rozlišovaly jejich druhy nebo aspoň skupiny (třeba motolice, tasemnice, hlístice, atd.).

Existuje řada rozmanitých parazitů s velmi odlišným metabolismem, nemůže tak existovat univerzální prostředek, který by účinkoval proti každému z nich. Musel by být tak toxický, že by zabíjel i člověka.

Pokud všechno, co se tváří na webové stránce jako odkazy, vede pouze k nabídce objednání antiparazitárního prostředku (obvykle s výraznou slevou), jde o podvod, stejně jako fiktivní diskuse pod příspěvkem, do které nelze přispět.

Zvýšená opatrnost je také namístě, pokud se v souvislosti s parazity zmiňují odborné výrazy jako produkty metabolismu, posílení imunity, kyselá či zásaditá reakce, zátěž organismu, biodegradace, deaktivace, externí agens, přírodní prostředek apod. Jde sice o termíny, které v jiném kontextu mají svůj význam, ale podvodníci si je oblíbili a používají je (často ve zkresleném významu) ve svých dezinformacích.

paralenka ( 3. března 2017 08:07 )

 Na fotkách jsem zahlédla Vermox, ale ten přece lékaři předepisují třeba na dětské roupy. Je fakt, že je pouze na předpis. Jiné léky tohoto druhu mi nic neříkají, ale konkrétně reklama na Woorm - Ex je dost děsivá a přímo vnucujjící se!

prycsnima ( 1. března 2017 13:46 )

 Parazity sem zve Merkelka. A jediná možnost se jich zbavit je,jít k volbám!

Zobrazit celou diskusi