ONLINE CHAT
Jak dlouho můžu být na ošetřování s dítětem pokud je nemocné i déle než 9dní(anna)
Foto
Dobrý den, je to možné - ovšem výplata ošetřovného bude náležet pouze po dobu Vámi zmíněných 9 kal. dnů (pokud nejste osamělý rodič - samoživitel, v tomto případě je podpůrčí doba delší, a to až 16 dnů).
Dobry den jsem svobodna matka dceri je 11let mam narok na Ocr.a kolik dni dekuji Novotna(Helena z Pardubic)
Foto
Dobrý den, pokud o potřebě ošetřování rozhodne lékař Vaší dcery, můžete jako osamělý rodič čerpat ošetřovné až 16 kal. dnů.
Beru rodičovský příspěvek, ale chodím do práce. Když mi onemocní dítě, mám nárok na ošetřovačku? Prý ne, protože beru rodičovský příspěvek. Je to pravda?(Jana)
Foto
Dobrý den, zákon v tomto případě omezuje výplatu dávky v situaci, kdy "jiná osoba" než ta, která ošetřuje, pobírá rodičovský příspěvek. Pokud tedy příspěvek pobíráte Vy (a jste současně osobou, která ošetřuje), pak je nárok na ošetřovné dán.
Pracuju na směny. Musela jsem zůstat doma na ošetřovačce kvůli nemocnému dítěti, ale z práce mi volali, že mě nutně potřebují (kolega si zlomil nohu). Zajistila jsem si hlídání, dorazila do práce a odpracovala směnu. V práci mi ji ale nezaplatili, prý to nejde, když jsem na ošetřovačce. A stejně prý bez peněz díky ní nezůstanu. Je to v pořádku?(Kristýna)
Foto
V tomto případě Vám měla být zaplacena mzda od zaměstnavatele (doporučoval bych kontaktovat Státní úřad inspekce práce), zaměstnavatel měl okresní správě sociálního zabezpečení (která Vám vyplácí dávku) nahlásit (potvrdit na tiskopisu Rozhodnutí o potřebě ošetřování - díl II.), že jste v daný den pracovala a za tento den Vám ošetřovné nebude vyplaceno.
Četl jsem, že samoživitelky můžou být s nemocným dítětem doma 16 dní. Vztahuje se to i na muže? Jsem vdovec, starám se o dceru. Děkuji za odpověď. (Karel)
Foto
Dobrý den, ano, vztahuje se i na otce - samoživitele.
Manžel je nezaměstnaný, pobírá podporu. Já ale normálně chodím do práce. Pokud nám onemocní syn, musí o něj pečovat manžel, nebo si já můžu vzít ošetřovačku? Byla bych klidnější a myslím, že bych se o syna postarala lépe.(Pavlína)
Foto
Dobrý den, nic nebrání tomu, abyste zůstala se synem doma i Vy a pobírala ošetřovné - nicméně jde o dávku nemocenského pojištění, tedy bude Vám náležet namísto příjmu ze zaměstnání.
Pracuji na částečný úvazek. Krátí se mi k tomu úměrně i doba, po kterou můžu ošetřovat své dítě? (Daniela)
Foto
Dobrý den, ošetřovné je vypláceno za kalendářní dny - podpůrčí doba (tj. doba poskytování dávky) se u částečného úvazku nekrátí.
Pracuju na dohodou o pracovní činnosti. Mám také nárok na to, zůstat doma s nemocným dítětem? A kdo mi za to zaplatí?(Gábina)
Foto
Dobrý den, bohužel dohody o pracovní činnosti i dohody o provedení práce nepatří mezi zaměstnání, u kterých by byl dán nárok na ošetřovné.
Maminka je po cévní mozkové příhodě. Příští týden ji propustí z nemocnice. ale zatím je trochu zmatená. Nerada bych ji nechávala samotnou doma. Mám v zaměstnání nárok na nějaké volno, aspoň pár dní? Podotýkám že nežijeme ve stejné domácnosti. (Karolina)
Foto
Dobrý den, pokud není splněna podmínka společné domácnosti pak na ošetřovné nárok není.
zaměstnavatel nám měsíčně proplácí 7hodin ošetřování u lékaře Hodiny navíc nám neproplácí a bere je jako omluvenou nepřítomnost v práci. Má na to právo ? (marek)
Foto
Dobrý den, podle zákoníku práce platí, že je-li rozhodnuto o potřebě ošetřování, jde o omluvenou nepřítomnost zaměstnance v práci (dokonce tato situace přerušuje i čerpání řádné dovolené). Pokud se pak dále týká ošetřovného - jde o dávku, kterou vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení. V případě, že máte podezření na to, že Váš zaměstnavatel porušuje zákoník práce, je možnost obrátit se na orgány inspekce práce.
Když jsem na nemocenské a onemocní mi dítě, musím se o něj starat v rámci své nemocenské nebo ji můžu ukončit a vzít si ošetřovačku? A co je výhodnější?(Libuše)
Foto
Dobrý den, nárok na výplatu nemocenského má přednost před nárokem na výplatu ošetřovného. Výše dávky za kalendářní den je stejná.
Dobrý den, když mě přepadne viróza, pro nemocenskou zřejmě nemá cenu jít (je to otázka dvou dnů), musím si brát dovolenou nebo je jsou ze zákona nějaké proplacené volné dny (tzv. sick days), které mi zaměstnavatel musí dát? Děkuji(Hubert, Čáslav)
Foto
Dobrý den, tzv. sick days jsou určitým benefitem, který může zaměstnavatel poskytnout - ale nemusí.
Jak mám postupovat, když jsem na nemocenské a onemocnělo mi dítě? Jsem samoživitelka a nikdo jiný s ním k dětskému lékaři jít nemůže. Já to ale nezvládnu v době vycházek? Co mám dělat?(Marika)
Foto
Dobrý den, nárok na výplatu nemocenského má přednost před nárokem na výplatu ošetřovného. Je pochopitelně možné domluvit se s ošetřujícím lékařem na úpravě vycházek, současně by ale tato situace byla i omluvným důvodem, pokud by Vás kontrola nezastihla v doma (pochopitelně by pak bylo třeba doložit návštěvu dětského lékaře atd.)
Jsem doma s miminkem a starší dcerka onemocněla. Manžel si chtěl na ni vzít ošetřovačku, ale v práci mu řekli, že to není možné a postarat se mám já, když jsem stejně doma na mateřské. Mimčo mi ale dává dost zabrat a starší dcera má vysoké horečky. Měl manželův zaměstnavatel pravdu? Opravdu se o děti musím postarat já?(Denisa)
Foto
Dobrý den, ve Vašem případě jde o situaci, kdy ošetřovné na starší dceru lze přiznat - podle zákona o nemocenském pojištění by překážkou bylo, pokud by na toto dítě byla pobírána buď peněžitá pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek (to ve Vašem případě do úvahy nepřichází). Pokud by tedy ošetřující lékař rozhodl o potřebě ošetřování, jde o případ zákonné překážky v práci na straně zaměstnance a tedy omluvenou nepřítomnost v zaměstnání podle zákoníku práce.
Mám hodně starého otce. Donedávna byl docela fit, ale prodělal mrtvičku a potřebuje dozor. O nějakém domově nechce slyšet, tak scháním nějakou osšetřovatelku. Co zaplatím já a co třeba pojišťovna nebo sociálka? (lamková)
Foto
Dobrý den, jak jsme zde již na jednom místě uvedli - ošetřovné je koncipováno jako dávka, která řeší spíše krátkodobou potřebu péče o člena domácnosti. I proto zákon o nemocenském pojištění stanoví, že v jednom a témže případě ošetřování (za který se považuje např. i změna diagnózy) náleží dávka jen jednou. Dlouhodobou péči a dávky, které by při ní přicházely v úvahu bych doporučoval konzultovat na úřadu práce.
Dobrý den. Snacha je na mateřské dovolené s 3 měsíčním synem + má ještě 4 letého synka. Pokud ona onemocní, může na ni dostat placené ošetřovné syn, aby o ni a děti mohl pečovat? Který lékař v takovém případě vypisuje doklad a na jak dlouho? Děkuji.(Marie Nováková)
Foto
Dobrý den, v této situaci může mít Váš syn nárok na ošetřovné, neboť se jedná o případ, kdy dávka náleží z toho důvodu, že osoba která se jinak stará o dítě sama onemocněla a tedy se o něj nemůže postarat a je nutné aby péči převzal někdo jiný - např. tatínek. Tiskopis Rozhodnutí o potřebě ošetřování bude vyplňovat ošetřující lékař snachy (nemocné maminky dítěte).
Přítel je po bouračce dostr pochroumaný. Má zlomeniny, prostě se o sebe nepostará. Můžu si na něj vzít ošetřovačku?(Karolína)
Foto
Dobrý den, na ošetřovné budete mít nárok, pokud s přítelem sdílíte společnou domácnost. O potřebě ošetřování však musí rozhodnout ošetřující lékař Vašeho přítele.
Kdo mi peníze za ošetřování vyplatí? Sociálka nebo zaměstnavatel?(Marie)
Foto
Dávku vyplácí okresní správy sociálního zabezpečení, zaměstnavateli však předáváte příslušné tiskopisy (jimi také omlouváte svou nepřítomnost v práci).
Ještě jsem doma s dítětem na ošetřovačce nikdy nebyla, proto mě zajímá, jestli chodí nějaké kontroly a kontrolují, jestli je matka s dítětem opravdu doma a nešla třeba nakoupit?(Bláža)
Foto
Dobrý den, u ošetřovného v tomto ohledu není nastaven takový režim, jako u nemocenského - tj. není třeba po celý den setrvávat s dítěm doma, předpokládá se, že je třeba zajistit v tomto případě i chod domácnosti a péči o ni.
Moje babička je po mrtvici, fyzicky na tom není tak špatně, ale psychicky není orientovaná, bojíme se nechávat ji doma samotnou, protože už se jednou pokusila zaútočit na našeho psa, odchází z bytu, ztrácí se... Jak takovou situaci řešit? Je možné, aby s ní jeden členk rodiny zůstal doma jako pečovatel?(Láďa)
Foto
Dobrý den, ošetřovné je koncipováno jako dávka, která řeší spíše krátkodobou potřebu péče o člena domácnosti. I proto zákon o nemocenském pojištění stanoví, že v jednom a témže případě ošetřování (za který se považuje např. i změna diagnózy) náleží dávka jen jednou. Dlouhodobou péči a dávky, které by při ní přicházely v úvahu bych doporučoval konzultovat na úřadu práce.
Dostanu při ošetřování dítěte zaplacený každý den, nebo jsou také první tři dny zadarmo jako u nemocenské?(Monika)
Foto
U ošetřovného je dávka vyplácena již od prvního dne potřeby ošetřování.
Dobry den jmenuji se David a maam važnou nemoc srdce 3 invalidní stupen a chtel jsem se zeptat mam přitelkyni ktera se ome stara vozi me na vyšetření.je možne dostat nejaky přispevek ikdyž to není manželka ale přítelkyne...ja sam osobne ani duchod nepobiram jelikož mi chybí do stanovene lhuty odpracovanych potrebnych dní así cca 140 dnía proto by se každa koruna hodila.Jsem dany jako čekatel transplantace srdce děkuji za odpoved(David Š.)
Foto
Dobrý den, v tomto případě by spíše připadalo do úvahy uplatnit u zaměstnavatele požadavek na volno z důvodu doprovodu osoby blízké k lékaři (tj. posoudit věc z pohledu překážky v práci - v režimu zákoníku). Ošetřovné je koncipováno jako dávka primárně pro případy, kdy je nutno doma ošetřovat člena domácnosti (podmínka společné domácnosti je zde určující) či dítě. Ohledně možných příspěvků bych doporučil spíše kontaktovat úřad práce.
V jaké výši je příspěvek na ošetřování dítěte? Kolik dostanu za jeden den? Jsem samoživitelka, ještě nikdy jsem se neodvážila s dítětem zůstat doma na ošetřování, beru si na to dovolenou, protože se bojím.(Ilona)
Foto
Dobrý den, ošetřovné náleží ve výši 60% tzv. denního vyměřovacího základu (ten se vypočítává se z úhrnu příjmů za posledních cca 12 měsíců) a náleží v této výši za každý kalendářní den (tj. včetně sobot a nedělí) - podpůrčí doba (nejste-li osamělou osobou) činí maximálně 9 kal. dnů. Pro hrubou orientaci poslouží kalkulačka zde:http://www.mpsv.cz/cs/13622