Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíce dětí pijí „do němoty“ a končí na JIP. Vobořil: Zákonodárci jsou opatrní

Autor: Jakub Veinlich - 
1. března 2017
05:25

Alkohol a cigarety už znají i děti na základní škole. 2000 z nich končí ročně kvůli otravě alkoholem v nemocnici. 600 tisíc dospělých si pak dá alespoň jednou denně skleničku a nebo se několikrát týdně opije. Národní protidrogový koordinátor z toho částečně viní politiky. 

Právě politici mohou podle Jindřicha Vobořila za to, že jsou čísla stále takto vysoká. Alarmující je přitom i to, že 16 % deváťáků – tedy žáků základních škol – denně kouří. „Není vůle to změnit,“ řekl národní protidrogový koordinátor v rozhovoru pro Blesk.cz.

Narážel tím mimo jiné na to, že z protikuřáckého zákona nezbylo prakticky nic. Zákon přitom projednávali politici několik posledních let. Naposledy kvůli tomu padla málem vláda. „Zákonodárci jsou opatrní. Kdyby byl zákon tvrdší, tak by neprošel Poslaneckou sněmovnou,“ říká Vobořil zklamaně například s tím, že ze zákona vypadl například i paragraf, který by nařizoval hospodám a restauracím mít alespoň jeden nápoj levnější než pivo.

Sám přitom přiznává, že ani on není úplný abstinent, i když se prý pití jednu chvíli vyhýbal úplně. Některé studie prý ale říkají, že jakékoliv množství alkoholu je rizikové. „Obzvlášť u některých typů lidí, kteří mohou mít skryté vady. Alkohol pak často spojený s tabákem, léky… to jsou smrtelné kombinace,“ varuje Vobořil.

V ohrožení jsou prý často i děti. Kontrolní nákupy mladistvých v pěti městech po celé ČR prý ukázaly, že si děti alkohol i cigarety mohou stále bez větších problémů koupit. Vobořil by proto byl rád, kdyby se mu po letech podařilo prosadit přes politiky zákon, který by nařizoval prodávat alkohol a cigarety v obchodech na odděleném místě. „V České republice je absolutně liberální prostředí vůči téhle věci, včetně toho tabáku, takže toto je asi příčinou toho, že nám to roste do těch čísel nejhůř v Evropě,“ upozorňuje.

Podívejte se na rozhovor s Jindřichem Vobořilem:
Video  Studio Jindřich Vobořil  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krupan10 ( 1. března 2017 13:52 )

ani se nedivím, že chlastají, když žijí v takovým havloidním bordelu

krupan10 ( 1. března 2017 13:50 )

berou si příklad z Havla ty smradlavej iciku

tgbg ( 1. března 2017 10:05 )

Kde na to ty děti berou peníze?????

joudajoudovy ( 1. března 2017 08:06 )

byvala smazka protidrogovym poradcem...

Deneček ( 1. března 2017 05:59 )

Havlova generace.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa