Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ruská obrana varuje před „ostrou odvetou“ Česka, kvůli pomníku

Autor: bru/ČTK - 
28. února 2017
15:41

Kvůli liknavému přístupu ruských úřadů k vybudování pomníku československým legionářům v Samaře může Česká republika přistoupit k „ostré odvetě“, jež může zasáhnout ruské vojenské památníky v Česku. Prohlásil to dnes v dolní komoře ruského parlamentu představitel ministerstva obrany Vladimir Popov. V Praze podle něj situaci sledují s „rostoucím pobouřením“.

Popov podle agentury TASS hovořil o letitém problému v povolžské Samaře, kde v roce 1918 českoslovenští legionáři porazili přesilu rudoarmějců a ovládli město. V bojích o přístupy k Samaře zahynulo 53 legionářů, ruské ztráty byly mnohonásobně vyšší. Podél Transsibiřské magistrály tehdy bojovalo několik desítek tisíc Čechoslováků, kteří na konci první světové války v bolševickém Rusku ovládli obrovské území od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk.

Pomník v Samaře má vzniknout na místě předpokládaných českých hrobů. Podle ruských médií má jít o trojúhelníkovou desku, na níž budou vyryta jména legionářů. Projekt má ale nemálo odpůrců. Za výsměch obětem občanské války ho považují zejména samarští komunisté. Historiky a zastupitele, kteří projekt pomníku legionářům hájí, označují samarští komunisté za přisluhovače fašistů.

Popov, který důrazně varoval před bojkotem samarských úřadů už před dvěma lety, dnes v parlamentu konstatoval, že vedení Samarské oblasti i města Samary neplní závěry společné rusko-české komise z roku 2010 a brání vybudování pomníku už několik let.

„Neřešení tohoto problému vyvolává rostoucí pobouření české strany, což může vést ke zostřené symetrické reakci ve vztahu k ruským vojenským památníkům v Česku,“ upozornil zástupce ministerstva obrany. Problém obě strany znovu otevřou na schůzi mezivládní rusko-české komise počátkem dubna v Samaře, řekl Popov.

Rusko před pár dny slavilo Den obránců vlasti, podívejte se:


Samo ( 1. března 2017 21:16 )

Jinak to, že se obětem války z řad vojáků vybudují pomníky, je v civilizovaném světě normální. Podle tvé logiky by bylo na místě všechny pomníky ruským vojákům pobořit, protože nás Rusové také 41 roků okupovali a před tím od 2. světové války určovali směr politiky u nás a mají na triku i politické procesy v \50.letech a následné vraždy svých odpůrců.

gabreta ( 1. března 2017 17:20 )

Dej si obklad na čelo, blbe a nauč se nejdřív psát!!

majkl1 ( 28. února 2017 22:57 )

Legionáři tam přišli bojovat v 1. světový válce na straně Ruska a byli tam se svolením carský a později i prozatímní vlády. Když bolševici provedli převrat, tak tam prostě uvízli, ale tehdy v Rusku zuřila občanská válka a naši legionáři, kteří se chtěli především dostat domů, tam působili jako spojenci těch Rusů, kteří stále uznávali svrženou ruskou vládu, nikoliv Sověty. Dneska je v Rusku taková situace, že mnoho Rusů si připomíná spíš ruský bělogvardějce, spojence čs. legionářů, než bolševiky.

308win ( 28. února 2017 20:12 )

rekto ad1 netykáme si. ad2 politici a politika světa jsou mi u rekta. ad3 nějaký zpitý mužik mne už vůbec netankuje to jenom tak na okraj ty sluneční hnid ko

308win ( 28. února 2017 19:52 )

Pokud je mi známo, tak naše slavné polistopadové vlády prominuly všem co nám dlužili,jen Ruská Federace zaplatila poměrnou část dluhu jinak nikdo.

Zobrazit celou diskusi