Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová se bije za stavební zákon. Ministři ji v tom nechali, nikdo nepřišel

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
28. února 2017
19:21

Novela plná nedůvěry, i tak by se dalo mluvit o změnách ve stavebním zákonu, které by měly přinést méně byrokracie. Nadšením kolem stávající podoby totiž paradoxně nehýří ani jeho předkladatelka, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Během jednání ve Sněmovně ji navíc nepodpořil svou přítomností ani jeden z vládních kolegů.

„Já jsem také kritik. Jsem první kritik. Cíle novely jsou nedostatečné. Navrhla jsem vládě, aby ty cíle byly velké – jedno povolení, jeden úřad a žaloba až na konci stavebního povolení. Mnoho ministrů, kteří mají v gesci své stavební úřady, to odmítlo. Byla jsem požádána, abych to stáhla,“ řekla Blesk.cz před projednáváním Šlechtová a shrnula tak své výtky vůči vlastnímu zákonu.

„Musím ale vyvrátit, že ta novela nic nepřinese. Přinese zjednodušení, méně papírování a pomůže malým stavebníkům, například při stavbě rodinných domků, ale zároveň i velkým investorům. Je to deštník výstavby v České republice. Chci poděkovat poslancům, ve výborech se nám povedlo domluvit, co smysl dává a co smysl nedává,“ dodala.

Poslancům před druhým čtením vyhrožovala, že pokud se budou snažit k novele přilepit nesmysly, celý návrh stáhne a Česko stavební zákon do konce tohoto volebního období už nenovelizuje. K zákonu se totiž v prvním kole sešlo 270 pozměňovacích návrhů a řada z nich se ministryni nelíbila. Například institut statika-experta. „Možná i ta moje výhrůžka zafungovala, protože já bych to bývala udělala,“ poznamenala pak Šlechtová k dohodě ze sněmovních výborů, kde prý vznikla shoda napříč politickým spektrem.

Šlechtová byla ale ve svém boji mezi poslanci z vlády zcela osamocena. Ministerská řada zela v úterý v podvečer prázdnotou. Nepřišli ani kolegové z hnutí ANO.

Ministři Šlechtovou v boji za novelu stavebního zákona nepodpořili. Nepřišli. Ministři Šlechtovou v boji za novelu stavebního zákona nepodpořili. Nepřišli. | Blesk / Zuzana Štíchová

Stavební firmy novele spíše nevěří

Pouze třetina ředitelů tuzemských stavebních firem věří, že novela stavebního zákona povede ke zjednodušení výstavby a sníží současnou byrokracii. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research ve spolupráci se skupinou Saint Gobain.

„Výchozím problémem je to, že nikdo z odpovědných se u nás zatím koncepčně nevěnoval otázce, proč je v Česku povolování staveb dvakrát až třikrát delší, než je tomu u našich sousedů. Například příprava bytového developerského projektu trvá v průměru sedm a více let. V takových metropolích jako Berlín nebo Vídeň se loni povolilo postavit zhruba osmkrát, respektive šestkrát více nových bytů než v Praze,“ uvedl předseda představenstva developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

„Řada investorů zneužívá nepříznivé situace v oboru, požaduje potupné, případně až nereálné podmínky. Například šibeniční termíny realizace staveb, které ani neumožňují dodržet technologická pravidla. Své povinnosti a náklady pak přenáší na stavební dodavatele. Pokud ceny stavebních prací nebudou reálné, nevidím možnost ke zlepšení situace,“ doplnil generální ředitel Pozemního stavitelství Zlín Miroslav Lukšík.

Dalo se to udělat lépe, vzkazuje komora

Nadšená není ani Hospodářská komora, která sdružuje podnikatele napříč obory. „Kvanta povolení budou stále potřeba a budou to muset řešit zase ti stavebníci. Nebude to příliš velké zjednodušení,“ poznamenala viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková.

Podnikatelé chtěli prosadit tzv. jednotné řízení, v rámci něhož by celé „kolečko“ zařídil za stavitele stavební úřad. „Teď je to tak, že vy musíte nejdříve absolvovat tzv. vodohospodářské řízení. I když máte rodinný domek a chcete si připojit vodu, tak musíte nejprve požádat o toto povolení. Pak když ho dostanete, můžete jít teprve žádat o společné řízení, během kterého se k tomu ale budou vyjadřovat všechny možné instituce, a vy třeba také budete muset na některé z nich dokládat další a další věci,“ předpokládá průběh novely v praxi Pálková.

Vládní novelu stavebního zákona, která má především umožnit sloučení územního a stavebního řízení i řízení o posuzování vlivu staveb na životní prostředí, by měla v úterý projednat Sněmovna. Sama Karla Šlechtová o nedostatcích ví a připravit chce nový, alespoň formou teze. Více už totiž do voleb nestihne.

„Chci radikální změny, proto připravuji nový zákon. Podoba novely stavebního zákona není mé přání, ale výsledek resortismu všech,“ napsala už dříve na sociální síti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa