Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Německá rodina, která emigrovala na Sibiř kvůli sexuální výchově na školách, už je zase zpátky

Autor: ČTK - 
28. února 2017
09:22

Německá rodina s deseti dětmi, která za velkého zájmu ruských státních televizí emigrovala na Sibiř, aby potomci nemuseli v německých školách navštěvovat hodiny sexuální výchovy, se nečekaně vrátila do Německa.

„Poslali mi pozdrav z Německa s omluvou, že se nestačili rozloučit. Všichni jsme z odjezdu překvapeni,“ řekl novinářům rodinný známý. „V pátek se sebrali a odjeli,“ dodal další podle zpravodajského serveru Newsru.com.

Euge (rusky Jevgenij) Martens, jeho manželka Luise a deset dětí se loni v prosinci usadili ve vsi Kyštovka u Novosibirska poté, co se přihlásili do programu dobrovolného přesídlení krajanů do vlasti. Od místních úřadů dostali jednorázovou státní pomoc na nezaopatřené děti v celkové výši 150 000 rublů (asi 66 000 Kč).

Martens i jeho choť pocházeli z německých rodin od Omska, odkud se v 90. letech vystěhovali do Německa, kde se seznámili a vzali. Důvodem k návratu na Sibiř se stal incident z roku 2012, kdy desetiletá dcera přestala navštěvovat lekce sexuální výchovy ve škole. Otec odmítl zaplatit pokutu za „záškoláctví“ dcery, a tak ho soud poslal na jeden den za mříže. Později se rodina rozhodla vyvarovat se konfliktů s německými úřady tím, že se vystěhuje na Sibiř i s deseti dětmi ve věku od půl roku do 15 let.

Rodinní známí prý netuší, co je k odjezdu ze zapadlé sibiřské vsi vlastně vedlo. Reportér Svobodné Evropy, který rodinu ruských Němců na Sibiři navštívil, ovšem popisoval, v jak bídných podmínkách žili: v sibiřské vsi totiž Martensovi dostali „polorozpadlou chalupu i všechny potíže ruského venkova“, který se vylidňuje, ani nemluvě o potížích s ruskou byrokracií.

Zobrazit celou diskusi