Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inspekce obvinila exdetektiva Komárka. Kvůli slovům o „brutálním úniku“ Tuhého

Autor: ČTK, sou, val - 
28. února 2017
09:01

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila bývalého detektiva Jiřího Komárka ze zneužití pravomoci. Měl se ho dopustit tím, že veřejně a ještě ve služebním poměru řekl, že policejní prezident Tomáš Tuhý je podezřelý z „brutálního úniku informaci“. V úterý to uvedl Český rozhlas Radiožurnál (ČRo) s odvoláním na své zdroje z bezpečnostních složek. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) pak řekl, že se tím potvrdily závěry vyšetřovací komise. 

Komárek patřil k hlavním kritikům reorganizace části policie, kvůli změnám od sboru odešel. Podle médií měl nastoupit na Finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO), který reformu také odmítal. Komárek už dříve několikrát zopakoval, že si za svým výrokem stojí a policejní prezident pro něj tehdy byl podezřelým.

Kvůli jeho výroku podal na Komárka trestní oznámení Tuhý. Bylo to pro podezření na zneužití pravomoci a pro pomluvu. Že by se Komárek dopustil pomluvy, se ale nakonec neprokázalo. Například kontrola Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana ukázala, že vyšetřování takzvaného úniku bylo zcela v pořádku.

Blažek: Komárek byl pěšákem olomouckých státních zástupců

K záležitosti v úterý odpoledne promluvil předseda vyšetřovací komise, poslanec ODS Pavel Blažek. Podle něj orgány činné v trestním řízení tímto svým krokem potvrdily závěr vyšetřovací komise, neboť ta podle jeho slov označila Komárkův postup za neprofesionální – trestněprávní prostředky se prý daly čekat.

Zároveň ale podotkl, že Komárek byl „pěšákem v cynické hře olomouckých státních zástupců“, čehož podle něj využilo hnutí ANO. Blažek je prý schopen pochopit Komárkovo přesvědčení, že se děje něco špatného, ale zapomněl prý, že je současně policistou. „Naprosto ignoroval předpisy, které se na něho vztahují,“ řekl s tím, že Komárek ohrozil vyšetřování živých kauz.

„Pan Komárek pouze sehrál roli, kterou mu v podstatě předepsali někteří olomoučtí státní zástupci,“ zopakoval.

Komárek odešel od policie loni kvůli reorganizaci

Komárek odešel od policie loni, stejně jako jeho tehdejší nadřízený a ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Oba dva to vysvětlovali tím, že podle nich byla reorganizace účelová. Jejich podezření vyšetřovala sněmovní komise.

Počátkem února konstatovala, že cílem loňské reorganizace policie nebylo Šlachtu odstranit. Nicméně podle poslanců vedení policie v čele s Tuhým a jeho bývalým náměstkem Zdeňkem Laubem přípravu reformy značně podcenilo a nedostatečně projednalo.

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, do níž se sloučily Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reorganizace vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji také někteří žalobci.

Video  Tuhý promluvil o reorganizaci policie.  - Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

moiaza ( 28. února 2017 11:06 )

 To nic. To jen malé děti si na něco neustále hrají. Jeden obviňuje druhého. Chvílí je na koni ten, pak zas onen a tak se baví. Jde jen o to, kdo bude u jakého koryta a jak dlouho bude u koryta mlaskat. Tak to běžně chodí v řadách každé mafie.

joudajoudovy ( 28. února 2017 10:23 )

ztuhly samolibec a exstudent plzenskych prav se sveho koryta drzi zuby nehty a kolem sebe kosi vse, co by ohrozilo mafianskou i tunelarskou bandu. rychlokvasko, i tvym dnum bude jednou konec. PS: byvaly svazaku, nemas stejneho kadernika jako francois hollande? nebo pouzivas tupe ala jiri solc a jak celis problemum s protivetrem?

deep_ass_flsting ( 28. února 2017 10:22 )

Šlapat na hada bosou nohou se nevyplácí.

gabreta ( 28. února 2017 09:42 )

Dostal se tam jednoduše. Byl loajální k politickým mafiánům, no a začínají politické procesy. Vlastně ty už začaly pěkně tiše a dávno! Všechno co Havel kritizoval u bolševika, je tady v daleko větší míře, ale s daleko lepší technikou a sistemem o kterým bolševici ani neměli ponětí!!

Zobrazit celou diskusi