Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Petr zhubl v Súdánu 25 kilo, týrali ho členové IS. Zaorálek: Statečný chlapík

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. února 2017
12:51

Petr Jašek (52) se vrátil po 14 měsících do Česka a zamířil do nemocnice na vyšetření. Po příletu vládním speciálem na vojenské letiště Kbely částečně rozkryl, co zažil v súdánském vězení. Premiér Sobotka a ministr zahraničí Zaorálek (ČSSD) si na pondělní tiskovce pochvalovali, že se ho podařilo ze súdánského vězení dostat. Pohublého, se šrámy na těle i duši, ale šťastného. Statečný chlapík, hlesl Zaorálek. A nevinný.

14 a půl měsíce v súdánském vězení, respektive pěti typech věznic. Misionář a humanitární pracovník Petr Jašek zažil při své „africké misi“ nepředstavitelné.

„První dva měsíce byly pro mě asi nejkrušnější, protože jsem byl umístěn na cele spolu se členy Islámského státu, kteří mě jako křesťana ponižovali. To ponižování potom přerostlo i k fyzickému bití, mučení a ponižování psychickému,“  říkal v noci z neděle na pondělí po návratu do Prahy.

Říkali mu Karel Marx, prozradil Zaorálek

„Zhubl o 25 kilo a protože jsme spolu mluvili v letadle docela důkladně o tom, co se odehrálo v posledních měsících, tak vím, že ještě před několika hodinami vypadal jinak. Jak mi řekl, ve vězení mu říkali Karel Marx. Protože byl nesmírně zarostlý. Nicméně během dne ho dali do pucu,“ říkal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po příletu z úspěšného vyjednávání v Súdánu, kde tamní prezident nakonec Jaška omilostnil.

Přesto, že dostal 20 let za údajnou špionáž a podvratnou činnost proti státu. Podle českého ministra zahraničí se však Jašek ničeho nedopustil. Zaorálek společně s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) uspořádali hned v pondělí dopoledne tiskovku, na které si pochvalovali úspěch české diplomacie.

„Podmínky, ve kterých byl pan Jašek v Súdánu, byly velmi těžké. Jsem přesvědčen, že on je to opravdu mimořádně statečný chlapík. A že by to každý nevydržel,“ podotkl dnes Zaorálek.

VIDEO: Přílet Čecha vězněného 14 měsíců v Súdánu

Video  14 měsíců pekla a cela s islamisty! Petr vězněný v Súdánu se vrátil do Česka!  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Říká se konec dobrý, všechno dobré, nicméně dokáži si představit, že pan Jašek si v tom vězení vytrpěl své,“ uvedl Sobotka. Diplomati se snažili jeho podmínky zlepšovat. Jaškovi např. vozili léky. „Ale v takovýchto zemích jsou ty podmínky vždycky nějakým způsobem limitované,“ podotkl premiér.

Dohoda se stíhaným prezidentem

Zaorálek uvedl, že cítil jako povinnost pomoci Jaškovi, který pomáhal jiným. „My jsme se snažili od prvního okamžiku zasáhnout a pomoci. Je pro mě zajímavé potom si kontrolovat, do jaké míry ty naše pokusy byly skutečně efektivní, do jaké míry se zvrátily proti tomu, co my jsme chtěli. Jsem rád, že pan Jašek naše snahy i v průběhu věznění jednoznačně ocenil,“ uvedl Zaorálek a prozradil tak, že ne vše během vyjednávání se Súdánci vyšlo a nefungovalo v realitě tak, jak si diplomati přáli.

S Jaškem chce ještě probrat, jaké kroky v české pomoci byly skutečně efektivní. Součástí dohody se Súdánem je i to, že se Česko vrátí k projektům, které se Súdánci plánovalo – např. byznys fórum o Súdánu. Pro Súdán má tato dohoda o spolupráci symbolickou i praktickou, podotkl ministr a mluvil o restartu česko-súdánských vztahů.

„K této dohodě my jsme nic dalšího nedávali a já jsem přesvědčen, že ona pro Súdán skutečně je významná,“ dodal Zaorálek.  

Prezident Súdánu je přitom Umar Bašír, označovaný kritiky za diktátora. Mezinárodním trestním tribunálem na něj byl vydán zatykač kvůli údajné genocidě v oblasti Dárfúru. Podle aktuálně.cz přímo s ním český ministr nejednal. Že v Súdánu nepanuje snadná politická situace, připustil i Zaorálek. „Spojené státy zrušily v lednu letošního roku sankce na Súdán,“ odůvodňoval však ministr český postoj ke spolupráci.

V zemi se přitom vládne podle muslimského práva šaría, situace tamních křesťanů je velmi složitá, upozorňuje Jašek.  

VIDEO: Sobotka a Zaorálek promluvili o přivezení Petra Jaška zpět do Česka

Sobotka: Češi musí být v zahraničí obezřetní

Premiér Sobotka k tomu uvedl: „Mám radost, že tato usilovná práce má šťastný konec. Je to opravdu skvělý úspěch české diplomacie.“ Sobotka také upozorňuje, že česká vláda bude vždy pomáhat občanům v nouzi.

„Budeme vždy dělat maximum pro to, aby našim občanům, kteří se dostanou do problémů v zahraničí, abychom jim pomáhali a abychom jim pomohli. Občané musí být přirozeně při svých cestách obezřetní a opatrní. Pokud se ale do nouze dostanou, musí mít jistotu, že se za ně vláda jejich země postaví,“ uvedl Sobotka.

Pochvalu si připravil i k vládě jindy kritický opoziční lídr Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ministr Zaorálek zaslouží ocenit za skvělý úspěch. Klobouk dolů,“ napsal na Twitteru.

Jašek zamířil do nemocnice. Malárii neměl

Samotný Jašek na tiskovce na Úřadu vlády chyběl. „Věřím, že se pan Jašek zapojí v plné síle do svého života v České republice,“ dodal Sobotka.

Jašek, který v Súdánu držel několik dní i protestní hladovku, ale po 4 dnech násilím dostal infuzi, zamířil nyní do nemocnice na komplexní vyšetření. Ještě v Súdánu mu odhalili podvýživu a anémii z nedostatku železa. „Ta strava byla skutečně velmi chudá,“ říká.

Mučení, jako jeden z jeho kolegů, do kterého pouštěli elektrický proud, prý naštěstí nezažil. Vyhnuly se mu i nebezpečné nemoci. „Můžete se tam setkat s nemocemi, jako je cholera. Vidíte tam lidi s malomocenstvím, jsou tam různé kožní nemoci. Žádnou takovou nemoc jsem nedostal, což je svým způsobem zázrak. I jeden z mých spoluvězněných kolegů dostal malárii, to tam je běžné,“ popisuje Jašek. Bližší detaily zmíní poté, co by rád týden po propuštění z nemocnice strávil s rodinou.

Ministr věří i v osvobození Čechů v Turecku

Zaorálkovo ministerstvo zahraničí přitom pomoc Čechů v nesnázích označuje za zásadní. Jašek však není jediný, kdo se v cizině dostal do potíží. V Turecku byli uvězněni Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, obvinění z pomoci Kurdům.

„V případě turecké kauzy dvou českých občanů jsem přesvědčen, že se to stále vyvíjí tak, jak jsme se víceméně dohodli. Je to podle očekávání, nedochází tam k žádné změně. Věřím, že ta kauza dojde také úspěšného vyřešení, to znamená i v tomto případě návrat do vlasti. Ale bude to ještě nějakou dobu trvat,“ uvedl Zaorálek na dotaz Blesk.cz.

Ticho je však delší dobu kolem kuchaře Pavla Hrůzy, uneseného islamisty z libyjské ropné rafinerie. Je ještě naživu? „V případě libyjské kauzy, tam nemám žádnou novou informaci,“ dodal ministr.

joudajoudovy ( 28. února 2017 07:36 )

chudacek peta svetoslapek, ktery se z dalekych cest vratil opaleny a zrelaxovany. bohuzel, stale nechapu, jak v prostredi bidy, hladu, zizne a nemoci se vykrmil do neskutecnych rozmeru a proc se tak nestalo u domorodcu? zaorale, kolik nas tato sarada bude stat? kolik sudancu prijde do cech? a neni na case, aby si lidu predlozil ucet za tvoji patraci a cestovni kancelar, vcetne vyplacenych nahrad a odskodneho za utrapy i usly zisk?

agfor ( 27. února 2017 19:51 )

Proč se o něj nepostarala církev ?

amgal ( 27. února 2017 16:14 )

to musel být pěkně vyžranej,když tolik zhubl. jen co zpátky nabere, tak se bude zase angažovat ,kde nemá. Nechala bych mu cestu zaplatit. zmetkovi

irlajam ( 27. února 2017 15:43 )

 nechala bych ho tam,debil,a zas mají politici co opěvovat,jeeee,zachránili jsme jednoho blbá,co strká čumák kam nemá,no hrozně záslužná akce pro jednoho magora,který neví co roupama

vladimir1950 ( 27. února 2017 14:15 )

Musím souhlasit s mnohými, co už to napsali..Proč tam lezl, ten sluníčkář? Copak v Česku není dost bezdomovců u kterých by se mohl realizovat? Nechal bych mu zaplatit alespoň část peněz, které za něj (za jeho blbost) ČR zaplatila!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa