Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Komentář: Jsem „urputné h*vado“ a chci být premiér, vzkázal nám Babiš

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
27. února 2017
05:20

Volební sněm hnutí ANO znamená vždy přinejmenším jednu jistotu, která se potvrdila i teď o víkendu. Předsedou zůstává vicepremiér a jeho zakladatel Andrej Babiš, jenž chce být už brzy premiérem. A prezidentem se možná bude chtít stát ministr obrany Martin Stropnický, jehož zvolila místopředsedou ANO výrazná většina, jak si přál.

Jaroslav Faltýnek - poslanec, zastupitel města Prostějov, první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek - poslanec, zastupitel města Prostějov, první místopředseda ANO | CNC / Robert Klejch
Začněme Babišem. Média se zkoušela divit, že nemá ve volbě předsedy protikandidáta, každý protikandidát by ale nyní byl jen trapnou stafáží. Babiš zůstává suverénně nejpopulárnějším politikem a právě na jeho kultu i bohatství úspěch ANO stojí, stejně jako kdysi stály ODS a ČSSD na kultech Václava Klause a Miloše Zemana. Zbavit ANO vůdčí aury Babiše je stejné jako přilepit na ferrari znak dacie a pak se divit, že se moc neprodává.

Babiš sice tentokrát nedostal ve volbě sto procent hlasů, zato si ale nechal odhlasovat právo zasahovat osobně do volebních kandidátek. V ANO to není nic moc nového, podobně Babiš osobně dělal kandidátku nejen ve volbách v Praze, teď na to jen má i „firemní“ dekret. Staronový šéf ANO a druhý nejbohatší Čech se na sněmu sám popsal jako „urputné hovado“ a neméně urputně teď vyráží i do podzimních sněmovních voleb: ty hodlá jasně vyhrát, opozice nepřipadá v úvahu.

Video  „Jsem urputné h*vado,“ řekl Babiš delegátům ANO sebekriticky. 
Video se připravuje ...

ANO vyhrálo evropské i krajské volby a setrvale vede i v předvolebních preferencích. Na rozdíl od ostatních stran ale musí v každých volbách mnohem intenzivněji mobilizovat voliče a dělá to i teď. Zaprvé svým permanentně protestním jazykem, jímž se ostře vymezuje proti tradičním politickým stranám, které jsou součástí jeho kampaně.

Babiš ví, že voliče dnes nejen v Česku nezajímá dlouhý program, ale co nejkratší jazyk, kterým s nimi mluvíte. Ne náhodou se stal Donald Trump americkým prezidentem na Twitteru. 

Zadruhé Babiš i na sněmu vytáhl do boje proti ČSSD, jejíž daňovou revoluci chce trumfnout svou vlastní daňovou revolucí. Na rozdíl od Bohuslava Sobotky ale slibuje daně snížit všem, co vydělávají do 113 tisíc korun měsíčně. „Může nás volit každý,“ řekl Babiš v projevu. Trápit se politickou profilací ANO se tak budou i dál jen politologové. Babiš půjde i do svých druhých sněmovních voleb jako protestní politik, i když sedí ve vládě. Jen chce po ODS tentokrát zničit i ČSSD.

Prvním místopředsedou ANO zůstal Jaroslav Faltýnek, Babišova pravá ruka z byznysu a vykonavatel jeho osobních preferencí. Ten je velkým fandou prezidentství Miloše Zemana, takže je otázka, jak ocení případnou snahu o prezidentskou kandidaturu Martina Stropnického, druhého nejpopulárnějšího politika. Navíc Zeman neméně urputně pomáhá Babišovi ničit Sobotku. Stropnického prezidentské sny tak možná budou první, které Babiš s pomocí svých nových pravomocí vyřeší.

kofila ( 27. února 2017 21:34 )

A Babiš je poctivec? Ty si myslíš, že přišel mesiáš a on zatím přišel jenom tunelář. Lidi jsou nepoučitelný a dají na hezký řeči. Navíc Babiš umí kráásně fňukat, jak mu všichni házejí klacky pod nohy, ukřivděnost je jeho strategie, ten má pečlivě připravené, jak lidi oblbnout a důvěřivé povahy mu věří. Až tu bude všechno "babišovo" bude pozdě, bude totiž jenom diktovat.

zdunekk ( 27. února 2017 20:11 )

TOP09 není žádné hnutí ani politická strana ale podnikatelský záměr ožralého hovada Kalouska jak ojebávat obyčejné lidi.

boxer ( 27. února 2017 18:38 )

Zajímavé,že se STB Bureše zastávají zaměstnanci a lidé na sociálních dávkách. Nechápu!!!!

aIIahakbar ( 27. února 2017 18:33 )

Vy jste si hlavně poradili s politickými vězni v padesátých letech, soudruhu bývalý komunisto a udavači.

aIIahakbar ( 27. února 2017 18:24 )

Tak ještě jednou. A jaké hov.ado bys navrhoval, ty hov.ado?

Zobrazit celou diskusi