Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Lyžařů na českých sjezdovkách ubylo. Ukončí obleva předčasně sezonu?

Autor: jer, ČTK - 
26. února 2017
19:10

Návštěvnost českých skiareálů o víkendu proti předchozím týdnům klesla. Lyžaře zřejmě odradilo téměř jarní počasí a několikadenní obleva. Některé areály zůstaly zavřené nebo omezily provoz. Vlekaři ale přesto na mnoha místech hodnotí víkendovou návštěvnost jako dobrou, kvalitě lyžování pomohlo ochlazení v noci na sobotu.

Na Ještědu v Jizerských horách byla návštěvnost asi na polovině proti typickým zimním víkendům, do areálu přijelo zhruba 2500 až 3000 lidí. Na Tanvaldském Špičáku, Severáku a v Bedřichově klesl počet lyžařů proti předchozím víkendům asi o třetinu. V Krušných horách musel kvůli oblevě zavřít Bouřňák na Teplicku, nelyžuje se ani na Komáří vížce na Teplicku a v Malečově na Ústecku. Dva svahy byly zavřené v Zadní Telnici. Provoz rovněž ukončil Přívrat na Orlickoústecku.

Obleva výrazněji neovlivnila velká střediska v Krkonoších. Ve Špindlerově Mlýně lyžovalo o víkendu kolem 13 tisíc lidí. V pátek tam napadl nový sníh a předpověď na další dny je dobrá. Do SkiResortu Černá hora–Pec pod Sněžkou dorazilo každý den více než deset tisíc lidí, v provozu je večerní lyžování i sáňkařská cesta.

Šumavským sjezdovkám pomáhají jarní prázdniny, na Lipně pak přivítali velký počet rekreantů z Nizozemska. Jezdí se tam učit lyžovat, lyžařská škola má tak v následujících dvou týdnech téměř naplněnou kapacitu. Na Vysočině ukončily sezonu sjezdovky Čeřínek u Jihlavy a Karasín na Žďársku, od čtvrtka je uzavřeno středisko Jalovec u Číchova. Na některých dalších místech je provoz přerušen, například ve Vysoké u Havlíčkova Brodu, Brtnici a v Mrákotíně.

Beskydy měly o víkendu podprůměrnou až průměrnou návštěvnost. Přesto, pokud to podmínky dovolí, se bude v Beskydech lyžovat celý březen. Vlekaři v Jeseníkách hodnotí víkendovou návštěvnost jako dobrou. Kvalitu sněhu na sjezdovkách tam sice v týdnu nepříznivě poznamenala obleva, kterou ale opět vystřídalo chladné počasí. Vleky byly o víkendu v provozu také v níže položených střediscích nedaleko Olomouce.

Slabší návštěvnost měly areály v Jihomoravském kraji, zůstávají ale stále v provozu. Podle provozovatelů je patrný blížící se konec sezony a očekávají postupné upadání zájmu. Menší počet lyžařů hlásí i svahy ve Zlínském kraji, návštěvnost zimních středisek zachraňují lyžařské kurzy. Ve Středočeském kraji fungují všechny čtyři areály, na svazích zůstává silná vrstva technického sněhu. Lidí ale proti předchozím víkendům ubývá i tam.

Kam na lyže v České republice?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi