Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump zkritizoval Paříž. Hollande mu chce poslat lístek do tamního Disneylandu

Autor: nka - 
26. února 2017
16:50

Rýpnutí do amerického prezidenta Donalda Trumpa si neodpustil jeho francouzský protějšek Francois Hollande, kterého naštvalo Trumpovo páteční nelichotivé vyjádření o Paříži. Šéfovi Bílého domu prý pošle lístek do Disneylandu, aby pochopil, co to je Francie. Napsal to francouzský deník Le Figaro.

Prostořeký Trump v pátek během konference v Marylandu naznačil, že francouzská metropole už není pro americké turisty bezpečnou destinací. Jako příklad uvedl svého přítele Jima, „velmi zámožného chlapíka“, který dřív s celou rodinou pravidelně navštěvoval Paříž. Po teroristických útocích ale podle Jima „Paříž už není to, co bývala“. „Teď už Jim ani neuvažuje o tom, že by tam jel,“ prohlásil Trump.

Jeho neomalená poznámka ovšem Francouze rozčílila. „Nikdy není dobré dávat najevo byť jen tu nejmenší nedůvěru vůči spřátelené zemi. Já to nedělám a byl bych rád, kdyby se takových náznaků zdržel i americký prezident vůči Francii,“ ohradil se Hollande.

Zdůraznil, že američtí turisté se po útocích do Francie vracejí, protože vidí, že francouzské úřady „vynakládají velké úsilí na zajištění bezpečnosti“.  „A nechci tady dělat žádná srovnání, ale u nás nemají lidé volný přístup ke zbraním a nestřílejí do davu,“ poznamenal.

Během návštěvy Disneylandu, který slaví 25leté výročí své existence, poté Hollande prohlásil, že Francie je oblíbená u většiny Američanů. „Možná jednomu z nich pošlu speciální vstupenku, aby přijel aspoň do Disneylandu a aby pochopil, co to je Francie,“ dodal uštěpačně, aniž by zmínil konkrétní jméno.

Francouzský Disneyland, otevřený v roce 1992, je podle francouzského deníku Le Figaro s loňskými 13,4 miliony návštěvníků nejoblíbenější turistickou destinací Evropy.

krtek. ( 26. února 2017 18:43 )

Bych zas nejel do ameriky , maj tam disneyland i v bilem dome ,mimochodem, jsem zvedav kdy prestanou bilemu domu rikat bílý kdyz cerne barve tam rikaji afroamerická barva

XLADI ( 26. února 2017 18:15 )

Hollande by se měl nechat učesat tím svám kadežníkem do zásoby. Už stříhá metr a bude prudit. Už přes rok tam mají vyjmečný stav, to je vskutku bezpečná země. Paříž ma možná disneyland, ale na některých místech to vypadá spíš jako Negrland

fanousch ( 26. února 2017 18:02 )

Však do voleb!! Potom už bude Maruška!!

denneter ( 26. února 2017 17:54 )

Holland je socialistickej ***, už mu hrana zvoní!

Zobrazit celou diskusi