Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Babiš promluvil o „panickém strachu“ z Kalouska. A proč použil Trumpovo heslo?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2017
05:01

„Bojí se panicky,“ vyložil si šéf TOP 09 Miroslav Kalousek gesto Andreje Babiše (ANO), který chce do Sněmovny kandidovat z posledního místa kandidátky. A spoléhat se tak na kroužky od voličů. Babiš v rozhovoru pro Blesk.cz ale popřel, že by se chtěl vyhnout debatám lídrů proti Kalouskovi. Vedle toho si rýpl i do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a prozradil, proč na sněmu použil „trumpovské“ heslo. Ale i to, že chce nadále pracovat na své češtině a na zkrocení svých emocí.

Na sněmu jste zaujal heslem Udělejme Českou republiku znovu skvělou. Proč toto heslo?

To heslo je důležité, nechci říkat, že jsem se neinspiroval panem prezidentem Trumpem, který říká: „Make America great again“. Za první republiky jsme byli jednou z nejvíce průmyslových zemí v Evropě a měli jsme dokonce větší produktivitu práce než v Německu.

V naší zemi žije strašně moc šikovných lidí, také po světě uspěli, naši programátoři jsou jedni z nejlepších v Silicon Valley. Máme skvělé neurochirurgy nebo kardiology. Potenciál naší země a našich lidí - ty zlaté české ručičky - je obrovský. Je potřeba, abychom bojovali za naše zájmy, abychom si to připomínali, abychom měli vztah k naší zemi a ten projevovali nejenom, když Jarda Jágr vstřelí vítězný gól v Naganu, ale abychom byli pyšní na naši vlast a abychom o tom přemýšleli.

Co však říkáte na současnou politiku Donalda Trumpa? Jeho migrační dekrety, snahu postavit velkou mexickou zeď?

Samozřejmě dělá to, co říká. To, co sliboval před volbami. Migrační politika USA na bázi zelených karet je velice striktní a přísná. Také my v Evropě bychom měli mít striktní migrační politiku a měli bychom si sami rozhodovat, kdo v naší zemi bude podnikat, kdo tady bude žít, kdo tady bude pracovat. A ne že nám to někdo bude vnucovat z Bruselu.   

VIDEO: Andrej Babiš o svém „trumpovském jazyku“, skákání do slovenštiny i o tom, zda na sněm přijede jeho partnerka Monika

Připojme jeden postřeh ze sněmu. Váš první místopředseda Jaroslav Faltýnek kulhá, natrhl si vaz v koleni. Ministryně Šlechtová je po operaci čelisti. Několik vašich kandidátů do stranických orgánů se omluvilo kvůli zdravotním problémům. Jak jste na tom vy, co se týče zdraví?

To je pravda, já jsem na tom celkem dobře, teď jsem byl dva dny s rodinou, tak jsem si trochu odpočinul. A také hubnu, protože 3. března se budu zase fotit na nějaké billboardy. Takže snad začnu znovu cvičit. Cítím se dobře, potřebuji se dospat, ale jinak jsem v pohodě. (Babiš měl relativně nedávno problémy s očima a kvůli bolestem páteře skončil v nemocnici, pozn. red.)

Před delegáty jste se otevřel s tím, že s vámi není vždy lehké vyjít, necháváte se občas unést emocemi. Slíbil jste však, že na tom budete pracovat. Vedle toho pracujete také na své češtině s paní lektorkou Postlerovou. Trénujete koncovky apod. Znamená to, že nebudeme již slýchat vaše přeskoky do slovenštiny? 

Paní Postlerová mi vyčinila, ještě ráno jsem měl asi hodinu a půl češtinu. Samozřejmě ty koncovky, kde a makat... Určitě se budu snažit vylepšit. Moje rétorika není dobrá, moje vyjadřování nebo projevy na veřejnosti nejsou ideální, na druhé straně to myslím pravdivě, tak, jak to říkám. Spontánně.

Když jsou různé lži nebo podrazy, tak na to reaguji podrážděně. Vím, že lidem se to nelíbí a budu se snažit, abych to lépe zvládnul. Já mám takové emoce a neskrývám je. Ale samozřejmě asi je to špatně. Budu se snažit trénovat a vylepšit se.       

Máte za sebou několik projevů a tiskových konferencí. Zmínil jste několikrát premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Dokázal byste si s ním představit povolební spolupráci?

Nechal bych to na voličích, uvidíme, jak dopadneme. Spolupráce se dělá po volbách. U minulých voleb jsem spontánně pana premiéra Sobotku podpořil, protože tehdy se mě i haškovci snažili přesvědčit, abych dělal vládu s nimi. Nechal bych to na voličích.

Samozřejmě ti tradiční politici různé nespolupráce nebo nedodržení slova nazývají politikou. Pro mě, který jsem přišel z byznysu, je to těžké. Pan premiér mě překvapil, že mi gratuloval, co se už dávno nestalo. Myslím si, že to dovládneme, ale ty vztahy nejsou idylické.

Premiér vám sice pogratuloval, ale v dalších tweetech napsal, že se přibližujete k TOP 09 a ODS a zároveň že jste součástí establishmentu, ze kterého se snažíte vyhranit. Ale že jste jeho částí. Co říkáte na jeho výtky? 

To je ta klasika, že on něco řekne a potom reaguje jinak. To jsme s ním zažili x krát. Když nám nutil, abychom prosazovali navyšování platů poslanců v rámci koalice a potom, když se o to kolegové hlavně z ČSSD snažili, to kritizoval. On je v politice celý život, nikdy nebyl v reálném životě. Jsou takové věci, které mi samozřejmě vadí a neumím si na to zvyknout. Má před sjezdem, bojuje o silný mandát. Vybral si na útoky mě, což trvá od krajských voleb a není to samozřejmě příjemné.

Přišel jste s nápadem kandidovat z posledního místa kandidátky. Dokonce jste vyzval pány Sobotku a Kalouska, zda to nechtějí zkusit také. Proč tato myšlenka?

Protože právě lidé by měli dostat šanci tím, že vás vykroužkují, že tam máte být a nebo nemáte být. Samozřejmě by bylo ideální, kdybychom byli jako ve Švýcarsku, že je tam přímá demokracie a lidé si rozhodují všechno. Já jsem pro přímou volbu prezidenta, primátora i starostů a jsem za zákon o referendu.

To nebyl vzkaz pro pana Kalouska nebo Sobotku, bylo to spíš varování, aby si naši poslanci a někteří ministři nebo další funkcionáři nemysleli, že budou hned na prvních místech. A že by se měli aktivovat a měli by si odpracovat. A když budou dobří, tak je lidé vykroužkují.

Miroslav Kalousek o vás uvedl: „Pokud se bojí jít se mnou do debat lídrů kandidátek ve Středočeském kraji, tak holt jako lídr kandidovat nebude. To je jeho věc, bojí se panicky.“ Bojíte se panicky?

Rozhodně se ho nebojím. Ale bylo by dobré, kdyby také kandidoval na posledním místě a můžeme vést debaty z posledního místa. Já s tím problém nemám.

VIDEO: Co Babiš říká na návrh ČSSD na progresivní daň? A kde by vzal na to, aby daně pro lidi s příjmem do 113 tisíc korun byly nižší?

VIDEO: Připomeňte si první den sněmu hnutí ANO:

Video  Sjezd ANO  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

rumrum ( 27. února 2017 13:37 )

asi tak nějak vypadá zasloužilý řiťolezec co honzo...

rumrum ( 26. února 2017 21:45 )

mne by jen zajímalo, kterou skvělou zemi má na mysli tu komunistickou nebo tu Klausovu nebo kterou. Tipuji že asi tu Klausovu, v tý době mohl svobodně podnikat a zbohatnout a teď to chce všem zatrhnout, do všeho chce vidět a všechny brzdit

aIIahakbar ( 26. února 2017 18:33 )

Jejda, ty máš hodně postižení.

aIIahakbar ( 26. února 2017 18:23 )

Vidím, že jsi to pochopil správně, debile!

aIIahakbar ( 26. února 2017 18:07 )

Teď jsi se přiznal, že jsi voličem ANO, debžo!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa