Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Štědře placený kancléř Kynštetr končí. Víme, co mu ve Sněmovně „zlomilo vaz“

Autor: Marcel Mihalik - 
24. února 2017
17:45

Jeho pevně usazenou židli Blesk už dvakrát rozkýval. Poprvé, když jsme upozornili na levné obědy pro poslance, podruhé na to, že se v jídelně Sněmovny neplatí DPH. Obě věci dlouholetý kancléř Sněmovny Petr Kynštetr (66) zuřivě obhajoval.

Ale teď už toho bylo moc. Poté, co se Blesk dotazoval, proč do jídelny může jen někdo, oznámil rezignaci k 30. červnu. S kručícími žaludky se vydali v úterý asistenti a novináři do sněmovních jídelen v době oběda jako každý den. Čekala je ale studená sprcha v podobě Kynštetrova zákazu. Kancléř to vysvětloval „kapacitními důvody“.

„Je to hloupost. Když tam přijdete po půl jedné, je tam už prázdno. Takže jsou naštvaní i číšníci, protože přicházejí o dýška,“ stěžovala si Blesku pod podmínkou anonymity jedna z poslaneckých asistentek. „Málokdo si uvědomuje, že nejsme zaměstnanci Sněmovny, takže nemáme nárok na stravenky a v případě takového zákazu musíme chodit do drahých malostranských restaurací,“ klela nad Kynštetrovým výnosem.

Blesk se proto obrátil na předsedu dolní komory Parlamentu ČR Jana Hamáčka (38, ČSSD). Nepřijde mu Kynštetrovo jednání podivné? Kývl. „Požádal jsem pana kancléře, aby to vyřešil tak, aby všichni byli spokojeni. Slíbil mi, že připomínky zohlední. Já očekávám, že nařízení se velmi rychle změní,“ odpověděl Hamáček.

Jenže to byla zřejmě poslední kapka v poháru trpělivosti Kynštetrova nadřízeného. Blesk dlouhodobě poukazoval na směšné ceny pokrmů, za které se stravují poslanci. Například polévka za 8 korun, hlavní jídlo i za 50 korun. Kynštetr, který bere měsíčně přes 100 tisíc plus 307 tisíc ročních odměn, to vždy obhajoval.

Kancléř požádal o uvolnění k 30. červnu

Poté, co se Blesk loni ptal ministra financí Andreje Babiše (62, ANO) na to, proč není Sněmovna plátcem daně z přidané hodnoty, Kynštetr musel ustoupit a k DPH Sněmovnu přihlásit.

O Kynštetrově konci v pozici kancléře se spekuluje už dlouho nejen kvůli karambolům a mizerné komunikaci s novináři, ale i s ohledem na věk. Jan Hamáček nyní pro Blesk spekulace ukončil. „Informoval jsem organizační výbor Sněmovny o tom, že jsem dostal dopis od pana kancléře Kynštetra, který mě žádá, aby k 30. červnu tohoto roku byl uvolněn z výkonu funkce kancléře,“ prohlásil.

Kynštetrův poslední úkol tak bude sepsat podmínky výběrového řízení a pomoct najít svého nástupce. Ve funkci kancléře Poslanecké sněmovny je přitom od jejího začátku, tedy 27. rok. Už za komunistů ale podobný post zastával v České národní radě. 

azeretaknelam ( 24. února 2017 18:22 )

Takže abychom to shrnuli, milí Pleskáči a další inteligentní jedinci- kolik z Vás má dotované stravování od zaměstnavatele a chodí do závodní jídelny. Málokdo si uvědomuje, že se nejedná o nic víc, než závodní stravování s příspěvkem. Jíst tam chodí většinou zamestnanci, čili úředníci, sekretářky, uklízeči, a ano, sem tam i poslanci. KDo není zaměstnanec, sorry. Vždy vyleze nějaký obdobný "průser", když se něco zakáže nebo znelíbí novinářům...ať už to, že nebudou jíst za zaměstnanecké dotované ceny, nebo nebudou smět během pléna do foyer nebo nedej bože se tam cpát a chlastat. Není to restaurace pro veřejnost. A pan Kynštetr dobře dělá, kdo na to má mít pořád nervy. Nic mu vaz nezlomilo, takže zklidněte hormon.

sores ( 24. února 2017 18:04 )

Sv.i.n.ě politický bohatý si žerou za hubičku!!! Copak jsou to nadlidi??? Snad máme stejné žaludky a proč při jejich krásných platech mají takové výhody proboha??? A češi budou a budou držet ry.pák a předklon. Tak ať se nažerou levně alespoň ti chytří a prachatý!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa