Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanovo duo Nejedlý a Mynář na tajné cestě do Číny. Platíme ji z daní

Autor: Vera Renovica, Slávka Červená - 
25. února 2017
06:00

Těžko najít českého politika, který má ke komunistické velmoci Číně blíž než prezident Miloš Zeman (72). A jak zjistil Blesk, jeho nejbližší podřízení – kancléř Vratislav Mynář (49) a ekonomický poradce Martin Nejedlý (50), jsou právě tento týden v »říši středu«. Na státní útratu, tedy za peníze daňových poplatníků.

Kromě Mynáře a Nejedlého, jemuž se vyčítají přílišné vazby na Východ, zejména Rusko, letěl do Číny také současný hradní protokolář Miroslav Sklenář (46). O výlet prý nejde. Kancléř v SMS Blesku odpověděl, že tam chystají Zemanovu v pořadí už třetí návštěvu, která by se měla odehrát v půlce letošního roku.

„Jde o mimořádně významnou návštěvu, která je zaměřena na projekt nové »Hedvábné stezky« (plán na propojení Číny s Evropou, jde mimo jiné o dopravní i energetickou infrastrukturu, pozn. red.),“ napsal.

Přítomnost Zemanových důležitých mužů na takzvané »předcestě«, kdy se detailně promýšlí prezidentův program v Číně a plánují schůzky s vrcholnými představiteli, mezi nimiž určitě nebude chybět tamní hlava státu Si Ťin-pching (63), je přitom trochu nezvyklá. V minulosti tyto záležitosti totiž řešil protokol, který tehdy ještě vedl Jindřich Forejt (39). Významnější delegace tím pádem jen potvrzuje, jak moc si Zeman Čínu jako partnera předchází.

Přitom exprezident Václav Klaus (75) tyto výpravy za erární peníze v lásce neměl. „Václav Klaus příliš netoleroval žádné rozsáhlé »advance teamy«. Ale obecná praxe z jiných cizích zemí to je. Důležití hráči (USA, Rusko, Vatikán, Německo, Čína nebo Izrael) posílají klidně i třicetihlavé přípravné týmy měsíce před návštěvou prezidenta,“ řekl k tomu Blesku Petr Macinka z Institutu Václava Klause, který pro exprezidenta pracoval i na Hradě.

sensadrak ( 25. února 2017 10:29 )

Ryšavý Miroslav 24.04.1938 krycí jméno Carmin

milan59 ( 25. února 2017 08:35 )

milan59 ( 25. února 2017 08:28 )

Ftipnee jestlize jeli panove tajne tak jaktoze o tom Blesk vi ? No a ze je to z nasich dani to prece vime vsichni protoze i jejich platy jdu z nasi dani takze nic noveho.Vlastne neco noveho jooo do Blesku uderil blesk a on se probudil

havran2 ( 25. února 2017 07:40 )

Na Hradu je to už nebaví,tak si vozí svoji pr.el po světě,za státní peníze ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa