Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak opticky zvětšit byt, aby vás to stálo co nejméně peněz

/
  • (iStock.com)
    24. února 2017 ● 13:00

    Bydlíte stejně jako celá třetina Čechů v bytě v panelovém domě? Pak i vy se pravděpodobně potýkáte s problémem, kterým je jeho malá rozloha. Pokud tam navíc nebydlíte sami, ale s celou rodinou, je nedostatek místa znát. Poradíme vám, jak interiér opticky zvětšit. Více věcí se vám do něj sice nevejde, ale rozhodně se v něm budete cítit lépe.

  • 1.

    Vymalujte správnými barvami

    Autor: iStock.com

    Určitě pro vás není žádným tajemstvím, že barvy dokáží nejen ovlivnit náladu, ale také vizuálně proměnit jakýkoliv prostor. Jejich správným použitím a volbou vhodných odstínů můžete místnost opticky rozšířit či zúžit, snížit i zvýšit. Všeobecně platí, že díky světlým jasným barvám bude prostor působit větší. Nejjednodušší možností je zvolit tmavou barvu podlahy a stěny vymalovat na bílo. Tím docílíte optického rozšíření prostoru do šířky.

  • 2.

    Podívejte se i na podlahu

    Autor: Profimedia.cz

    Pokud jde o podlahu, ta by měla v malých místnostech být ideálně jednolitá bez jakýchkoliv vzorů. Výběr krytin je dnes opravdu velký.  Nezáleží na tom, zda zvolíte dlažbu, plovoucí podlahu nebo třeba linoleum. A vyhýbat se nemusíte ani koberci. Ten by ale měl sahat ode zdi ke zdi. Právě díky tomu se prostor opticky roztáhne a sjednotí. Vždy by ale měla být podlaha o nějaký ten odstín tmavší než stěny. Právě tahle kombinace prostor opticky rozšíří.

  • 3.

    Nezapomeňte na strop

    Autor: iStock.com

    Aby místnost působila vyšší, než ve skutečnosti je, vymalujte čistě bílou i strop. Vyhýbat se ale nemusíte ani barvám. Vybírejte ale opravdu jen ty velmi světlé pastelové. Důležité je jen to, že nikdy na stropě nesmíte mít barvu tmavší, než je na stěnách. Zapamatujte si také, že na strop jsou ideální matnější barvy, ke kterým je vlídnější světlo. Lesklý nátěr totiž zbytečně zvýrazňuje nedokonalosti stropu i případné chybičky malíře.

  • 4.

    Vybavení je také důležité

    Autor: iStock.com

    Další příčinou, která může ovlivnit to, že místnost vypadá ještě menší, než ve skutečnosti je, je její vybavení. I tady vsaďte na minimalismus. Interiér, který je přeplněný, bude vždy působit stísněně. Obrovskou chybou jsou například jednolité masivní obývací stěny, které se hodí jen do velkých pokojů. Do panelákových bytů vybírejte vždy raději nižší a členitější kousky. Potah sedačky by měl být jednobarevný, na výrazné symetrické vzory raději úplně zapomeňte. Když už z nějakého důvodu chcete látku pestřejší, volte tu s asymetrickými vzory. A nepřehánějte to ani s doplňky. V jednoduchosti je síla!

  • 5.

    Pořiďte si zrcadla

    Autor: profimedia

    Světlo na nás působí příznivě. Potřebujeme ho pro psychickou pohodu, dodává nám energii. Zároveň ale dokáže vyvolat dojem velkého prostoru. V paneláku proto úplně zapomeňte na tmavé závěsy z těžkých látek. Když už chcete okno zakrýt, zvolte vzdušné, čistě bílé záclony bez složitých vzorů. Nebojte se kromě lustru pokoj doplnit i dalším osvětlením, jako jsou například nástěnné lampy. Z doplňků pak zvolte zrcadla. Ta díky odrazu místnost opticky zvětší a zesvětlí. Chybět by proto neměla v koupelně a předsíni, kde najdou i praktické využití. Použít je ale můžete i jinde v interiéru. Dobře tu působí i skleněné prvky.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

koliaska: Super návod. Díky moc. Sama bydlím v malém bytě, takže úplně přesně vím, jaké to je neustále bojovat s místem. Já zkoušela všemožné triky, ale nic mi nepomohlo. Nakonec jsem se to tedy rozhodla nechat na profesionálech, konkrétně z http://www.pwinterier.cz/ a ti mi byt přeměnili naprosto k nepoznání.

(31. 05. 2018 15:04)

info@...: Zde je pěkný návod jak vybrat vhodnou barvu do konkrétního pokoje, popsána psychologie barev: http://malirstvi-vysocina.cz/malirsky-pruvodce/jakou-barvou-vymalovat

(11. 01. 2018 21:39)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy