Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kam se stěhují milionáři: Francie čelí úprku, Austrálie boháče láká

Autor: nka - 
16. dubna 2017
07:10

Bohaté lidi ze zemí světa nejvíc k životu láká Austrálie. Během loňska se sem přestěhovalo na 11 tisíc milionářů, kteří pocházeli hlavně z asijských zemí. To je o tři tisíce víc, než kolik jich k protinožcům natrvalo zavítalo v předešlém roce. Oznámila to stanice CNN s odkazem na analýzu firmy New World Wealth, která se zabývá průzkumem trhu.

Austrálie nabízí nejen slunečné počasí a krásné pláže, ale i kvalitní zdravotnictví. Navíc se brání přílivu migrantů a není dotčena neklidem na Blízkém východě. Tím v očích boháčů překonává tradičně oblíbené destinace, jako jsou Spojené státy a Velká Británie. Největší popularitě se Austrálie těší u zámožných Číňanů a Indů, kteří to odtud ke svým firmám v jihovýchodní Asii nemají daleko.

Na druhém místě žebříčku jsou s 10 tisíci milionářskými přistěhovalci Spojené státy. „Nemyslíme si, že nedávná změna ve vedení země bude mít velký negativní dopad. Naopak očekáváme, že během následujícího roku bude příliv milionářů do USA opět velký,“ prohlásil zástupce firmy Andrew Amoils.

Velký zájem je mezi milionáři také o Kanadu, která loni přivítala osm tisíc nových zámožných obyvatel. Míří sem bohatí Číňané, kteří mají v oblibě hlavně Vancouver na západním pobřeží, Evropané se zase usazují v Torontu nebo Montrealu.

Masivní odliv bohatých lidí z Francie

Zemí, kde se ale milionářům líbit přestává, je Francie. Jen během loňska ji opustilo na 12 tisíc bohatých lidí.

Od roku 2000 přitom země galského kohouta zaznamenala čistý odliv 60 tisíc boháčů. Francouzští milionáři se stěhují za lepším hlavně do anglicky mluvících zemí a Izraele.

Důvodem k útěku je pro ně obava o bezpečnost kvůli terorismu a náboženským třenicím i chabý výkon francouzského hospodářství. „Předpokládáme, že úprk milionářů z Francie bude v příštích dekádách pokračovat, protože napětí v tamní společnosti se zvyšuje,“ upozornila zpráva.

Odchod bohatých je přitom pro ekonomiku velmi nepříznivý. „Odnášejí si s sebou velké množství peněz, což negativně ovlivňuje domácí měnu, akciový trh i trh s nemovitostmi,“ uvedla analýza.

Firma New World Wealth zprávu o migraci milionářů vydává každý rok. Vytváří ji na základě národních statistik a rozhovorů s odborníky na migraci a realitními agenty. Za milionáře agentura počítá jedince s čistým jměním ve výši minimálně milion dolarů.

orlik2016 ( 16. dubna 2017 16:57 )

Tady mas pravdu. az se nemci probudeji bude mozna pozdea ty chtery je zachranuji na mori pridavaji olej do ohne. prisel cas tuto muslimskou bandu poslat domu.

escobar2011 ( 16. dubna 2017 07:49 )

Asi nechtějí žít za pár let v evropských chalifátech ...

Zobrazit celou diskusi