Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbrojní průkaz má čím dál víc Čechů: Bojí se teroristických útoků, říká policie

Autor: ČTK, ks - 
24. února 2017
12:04

V Česku mělo ke konci loňského roku zbrojní průkaz 300.307 lidí, což bylo o 8285 více než na konci roku 2015. V policejních registrech bylo 801.532 zbraní. To dnes sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Meziročně tak počet zbraní mezi lidmi klesl o 5363. Právě dnes uplynuly dva roky od tragické střelby v Uherském Brodě, při které zemřelo osm lidí a pachatel k vraždám použil legálně držené zbraně.

Mezi roky 2011 a 2015 počet majitelů zbrojních průkazů klesl o 19.645. Podle Nguyenová však na konci roku 2015 a loni policisté zaznamenali vzrůstající trend.

„Domníváme se, že zvýšený zájem o zbrojní průkazy souvisí s celkovou bezpečnostní situací v Evropě, zejména pak s hrozbou teroristických útoků,“ sdělila Nguyenová.

V Česku se ve větší míře začalo mluvit o zbraních a zbrojních průkazech v souvislosti s útokem střelce v Uherském Brodu 24. února 2015. Změnily se kvůli tomu zákony. Nově třeba například policie může zadržet legálnímu majiteli zbraň přímo v jeho obydlí.

Týkat se to bude například případů, kdy se zdravotní stav jejího legálního majitele změnil natolik, že by mohl ohrožovat svůj život nebo životy jiných lidí. Pokud by ji vlastník na výzvu neodevzdal dobrovolně, policisté by mohli vstoupit do jeho obydlí nebo do nemovitosti, v níž se zbraň nachází.

Policie tuto novou možnost již využila. Shodou okolností to bylo v obci nedaleko Uherského Brodu, kde zadržela dvaaosmdesátiletému muži tři dlouhé střelné zbraně včetně jedné vyměnitelné hlavně. Senior měl podle policistů dlouhodobé spory s rodinnými příslušníky, které již několikrát řešila i policie.

V zákonech zůstala zachována desetiletá platnost zbrojních průkazů, přestože vláda ji navrhovala zkrátit na polovinu. Zákony schválené v loňském roce míří i na lidi, kteří mají různé lékaře kvůli zbrojnímu průkazu a běžnému léčení. Policie v takovém případě bude moci určit, jaký lékař poskytne kvůli průkazu posudek. Poslanci ale lékařům nedali podle doporučení bezpečnostního výboru přímý přístup do centrálního registru zbraní, mají ho prostřednictvím policie.

V poslední době se mluví také o změně ústavního zákona o bezpečnosti, který by podle návrhu 35 poslanců dal majitelům legálně držených zbraní právo zasáhnout k zajištění bezpečnosti Česka.

djaba ( 26. února 2017 23:41 )

 Dobrý je , když někomu dáte klackem , jste zločinec .Natož , když mu nasypete olovo do dop***e .Tak na co pistolky a jiné , když s nimi nemůžete střílet ani na střelnici .

nezadat1 ( 24. února 2017 14:09 )

Ano ,zbrojních průkazů roste dost,ale chovná *** zapomíná uvést,že dal policii zákaz udělovat nákupky na zbraně,takže zbrojní průkaz na vytření řitě když nedostanete povolení si je po zdárném absolvování školení koupit.Chovná *** chtěla udělat na voliče dojem o zavedení práva lidu na obranu do ústavy a při tom zakázala povolení vydávat.Opět česanskej podraz opět na lidi.

308win ( 24. února 2017 13:51 )

Protože polovina těch co sloužila si za celou vojnu ani nevystřelila. A navíc držitel ZP musí znát legislativu a zákony ohledně použití zbraně.

ivan604 ( 24. února 2017 13:20 )

Nevidím jediný rozumný důvod, proč člověk mající základní vojenský výcvik a absolvoval dva roky základní vojenskou službu (kde samozřejmě používal střelné zbraně) by měl ještě navíc dělat zkoušky na Zbrojní průkaz. Takový člověk by měl tento průkaz mít automaticky !

sores ( 24. února 2017 13:16 )

carmin: ty to víš, já to vím a tím to svinstvo v Česku končí!!!! Češi jsou geneticky šílený bábovky, posr.an.ý strachy cokoliv podniknout, ne jako ty jižní národy co se nebojí a vyrazí do ulic.Ví se,že máme nejnižší platy i důchody v Evropě a nic se neděje,politici co se topí v prachách těm je to u prd.de.le. Ví že češi budou držet hubu a v předklonu.

Zobrazit celou diskusi