Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Hejtman o výbuchu ve strojírnách: V Poličce se nasadí hasičský tank

Autor: ČTK - 
24. února 2017
10:25

Policie a hasiči dnes dál odklízejí následky čtvrtečního výbuchu ve společnosti Poličské strojírny. Na místo dorazil speciální hasicí tank. Při explozi bylo zraněno 19 lidí, z toho tři utrpěli těžké popáleniny. Policie nechala evakuovat obyvatele okolních domů. V současnosti zasedá štáb velitele zásahu, aby určil další postup prací. Stále panuje obava z další případné detonace.

„Pyrotechnici se pokusí kontrolovat epicentrum, spolu s hasiči se k němu chtějí dostat. Přijela i speciální hasičská technika z Hlučína, jakýsi tank, který by měl všechny policisty a hasiče ochránit,“ uvedl Netolický.

Podle něj došlo k poslední detonaci přímo v epicentru ve čtvrtek ve 20:00. Dnes dopoledne opět vyletí policejní vrtulník s termovizí, prohledá místo události a experti vyhodnotí záběry pořízené ve čtvrtek a dnes. Pokud bude vše v pořádku, bude moci vyjet speciální tank s pyrotechnikem do epicentra.

„Je obava z případné detonace, jsou tam nějaké miny, údajně v tomto množství by neměly vybuchnout,“ řekl novinářům hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Prohledává se i okolí firmy, výbuch mimo areál však není pravděpodobný. Ve 13:00 se hejtman setká se starostou Poličky, zástupci firmy a vedením štábu, aby si předali informace o činnostech v dalších dnech a návratu evakuovaných.

Areál firmy zůstává uzavřený stejně jako okolí v okruhu 1300 metrů a přístupové silnice na Jimramov a Jedlovou. „Společnost cítí, že může být ohrožena její výroba, což by pro ni mohlo být likvidační. Firma zaměstnává 500 lidí, je důležitým zaměstnavatelem ve městě. Prodlužování situace by mohl být problém,“ dodal hejtman.

Jak dlouho průzkumné práce potrvají, není jasné, stejně jako to, kdy se budou moci lidé vrátit do svých domovů. Zhruba 60 až 80 obyvatel strávilo noc u příbuzných nebo na ubytovně. Bezpečnostní radu kraje ani krizový štáb podle Netolického není nutné svolávat.

Výbuch způsobila trhavina TNT, která byla součástí munice, sdělil Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Exploze se pak přenesla na další uskladněný materiál. Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů. „Následný požár haly způsobil další výbuchy materiálu,“ uvedl ve čtvrtek statutární ředitel Petr Němec.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání