Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Libye zakázala dospělým do 45 let opustit zemi. Aby se nepřidali k teroristům

Autor: nka - 
24. února 2017
21:55

Východní Libye zakázala občanům mezi 18 a 45 lety vycestovat bez povolení úřadů. Řada z těch, kdo zemi opustí, se totiž podle místní vlády po odjezdu připojí k některé ze zahraničních teroristických skupin. Oznámila to stanice BBC.

Povolení k výjezdu bude zájemcům na základě neupřesněných kritérií vydávat místní ministerstvo obrany. Podle nejmenovaného zdroje BBC v generálním štábu místní armády ale bude zákaz platit jen dočasně. Většina těch, kdo budou chtít vycestovat, podle něj navíc potřebné povolení získá do jednoho dne.

Zákaz přichází jen pár dní po tom, co východní část země vyhlásila zákaz vycestování pro všechny ženy pod 60 let bez mužského doprovodu. Zdůvodnila to obavami o národní bezpečnost, protože některé ženy údajně byly v kontaktu se zahraničními rozvědkami. Opatření ale vláda po kritice a výsměchu během několika dní vzala zpět.

Od pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 je Libye rozdělena. Východní část země vede od roku 2013 mezinárodně neuznaná autonomní vláda v čele s generálem Chalífou Haftarem, západní oblast je pod kontrolou administrativy uznané OSN.  Fakticky je ale velká část země ovládaná skupinami povstalců.

Během konfliktu již podle odhadů z vlasti uprchlo na 400 tisíc Libyjců.

Tento týden moře vyplavilo na libyjské pobřeží těla utonulých běženců:

agfor ( 25. února 2017 12:15 )

Je to jasný. Potřebují se zbavit důchodců, proto je budou pouštět do EU, aby se o ně starala.

gabreta ( 25. února 2017 01:21 )

A jéje. To tam za chvíli zase budou Amíci s armádou, propagovat demokracii!!

Zobrazit celou diskusi