Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nespokojení Francouzi chtějí za prezidenta Obamu. Má prý nejlepší životopis

Autor: nka - 
23. února 2017
22:40

Skupina Francouzů nespokojených s kandidáty pro nadcházející prezidentské volby vyzývá ke kandidatuře amerického exprezidenta Baracka Obamu. Iniciativa Obama17 už sbírá podpisy v internetové petici. Jejím cílem je získat milion příznivců, kteří Obamu přesvědčí k účasti ve francouzském prezidentském klání.

„Ano, dokážeme to.“ Heslo odkazující na slogan Obamovy kampaně přijali za své i nespokojení Francouzi. Hlasy pro amerického exprezidenta sbírají na stránce obama2017.fr a po Paříži rozvěšují plakáty. „Náš cíl je jednoduchý: shromáždit do 15. března milion slibů hlasovat pro Baracka Obamu, abychom ho přesvědčili k účasti v prezidentských volbách v květnu 2017,“ píše skupina na své facebookové stránce.

Obamu si vybrali, protože „má pro tu práci ten nejlepší životopis na světě“. Američan by také podle představitelů iniciativy tvořil protiváhu kandidátky krajní pravice Marine Le Penové, která ve volbách nejspíš zvítězí v prvním kole a ve druhém kole by podle nejnovějších průzkumů mohla získat až 44 procent hlasů. „V době, kdy se Francie chystá ve volbách masivně podpořit extrémní pravici, bychom mohli dát planetě lekci demokracie a zvolit francouzského prezidenta, cizince,“ stojí v úvodníku k petici.

Problém je ale v tom, že kandidátem na francouzského prezidenta se může stát jen člověk s právem volit. Tudíž s francouzským občanstvím.

Obamovi fanoušci si s tím ale hlavu nelámou. „Začali jsme o tom snít dva měsíce před koncem Obamova mandátu. Toužíme po možnosti zvolit někoho, koho opravdu obdivujeme… Řekli jsme si, že ať už to jde, nebo ne, ať už je, nebo není Francouz, tak to musíme zkusit. Dát francouzskému lidu naději,“ řekl mluvčí skupiny americkému serveru ABC News.

Dalšími kandidáty na prezidenta jsou kromě Le Penové bývalý premiér François Fillon, kterého policie vyšetřuje kvůli údajnému zaměstnávání příbuzných, a centrista Emmanuel Macron. Právě on je podle posledních průzkumů hlavním favoritem.

Rafan4321 ( 24. února 2017 00:26 )

 ALE JDI TY BREPTO . Barack Obama a Michell Obama maji skvele vzdelani . OBAMA17 NOVY FRACOUZSKY PREZIDENT !!!

308win ( 23. února 2017 22:57 )

A kolik je těch nespokojených z původního Evropského obyvatelstva? Řekl bych že mizivé procento.

Zobrazit celou diskusi