Profesor Allen to řekl v souvislosti s projektem CLIMATT, na kterém spolupracuje s univerzitou University College Cork, Institutem pro výzkum životního prostředí (ERI) a Agenturou pro ochranu životního prostředí.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak zhubnout díky větru? Spálíte celý jogurt... Blesk TV

CLIMATT si jako oblast, kde bude extrémní výkyvy počasí zkoumat, vybral Irsko. „Normální počasí, bez rychlých výkyvů, které se mění přesně podle ročního období, je minulostí,“ tvrdí profesor, aby dodal: „Proto použijeme klimatické simulace, abychom zjistili, jak se bude počasí chovat a jak k němu příštích 50 let budeme muset přistupovat.“

Klíčem k analyzování počasí jsou data. Když je jich dostatek, je možné určit, čím je určitá změna vyvolaná. Profesor tak byl například schopen zjistit, že britské povodně z roku 2012 byly přímo vyvolány klimatickými změnami. 

Léta budou suchá a horká

„Musíme také přijít na to, jestli budou krizové situace kvůli počasí v budoucnosti častější,“ doplnil Allena doktor Paul Leahy, specialista na obnovitelné zdroje z univerzity Univesity Collage Cork. „Prozkoumáme specifické extrémní projevy počasí a jestli je klimatické změny nějak ovlivnily,“ zmínil.

Doktor Leahy také dodal, že náš čekají léta s minimem srážek, která mohou v určitých oblastech vést až suchům a nedostatkům vody. „Průměrné denní teploty budou v létě vyšší,“ řekl a dodal: „Pozorujeme to už několik let. V zimě naopak bude srážek přibývat.“

Profesor Allen a doktor Leahy nejsou prvními odborníky, kteří k podobnému názoru dospěli. Už v roce 2013 účastníci Mezivládního panelu pro změnu klimatu vydali varovnou zprávu, že extrémní výkyvy počasí budou brzy normou.

Video
Video se připravuje ...

Počasí plus: Jak spočítat pocitovou teplotu? Od té na teploměru se může hodně lišit Blesk TV

Fotogalerie
13 fotografií