Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak to může vypadat na "nových Zemích"? NASA objevila 7 planet, na třech může být život

Autor: Mii, ČTK - 
22. února 2017
19:20

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) našel pomocí vesmírného teleskopu Spitzer unikátní systém, kde se nachází sedm planet velikosti Země. Tři z toho jsou potenciálně obyvatelné.

Systém se nachází 40 světelných let od sluneční soustavy. To je podle astronomů relativně blízko. Není proto nereálné, že se lidstvu jednou podaří k planetám přicestovat. Všech sedm planet dost možná obsahuje vodu a tři se nachází v obyvatelné zóně, tvrdí NASA. 

Jedná se o tzv. exoplanety. Tak se nazývají planety, které obíhají jinou hvězdu, než je Slunce. Objev stanovuje nový rekord pro největší počet obyvatelných planet v jednom systému.

„Současný objev může být důležitým kusem skládačky při hledání obyvatelných planet,“ myslí si Thomas Zurbuchen z washingtonské pobočky NASA. „Odpověď na otázku, zda jsme sami ve vesmíru, je naší hlavní prioritou. Čím více planet podobných Zemi objevíme, tím lépe.“

Mimořádný objev

Astronomové systém pojmenovali TRAPPIST-1 po teleskopu TRAPPIST v Chile, který v květnu 2016 systém objevil. Tehdy NASA však objevil jen tři planety ze systému. Zbytek objevily až další teleskopy. Finální podobu TRAPPIST-1 odhalil až teleskop Spitzer.

Systém se nachází v souhvězdí Vodnáře. Jeho mateřskou hvězdou je mimořádně chladný červený trpaslík stejného jména jako je celý systém, TRAPPIST-1. Kolem něj obíhá sedm zjištěných planet. Nejméně šest z nich je podle vědců velikostí i teplotami na povrchu srovnatelných se Zemí. TRAPPIST-1 je drobnou hvězdou, má asi jen osm procent hmotnosti Slunce.

„Trpasličí hvězdy, jako je TRAPPIST-1, vydávají podstatně méně energie než Slunce. Pokud na povrchu planet v takovém systému má existovat kapalná voda, musejí obíhat na mnohem bližších oběžných drahách než v případě sluneční soustavy,“ tvrdí astronom Amaury Triaud. A právě tato podmínka je u této soustavy splněna.

Horcí kandidáti pro život

Z pozorování a analýz vyplývá, že všechny zjištěné planety jsou velikostí podobné Zemi a Venuši, případně jsou jen o málo menší, a přinejmenším šest planet jsou kamenná tělesa. Jejich oběžné dráhy jsou podobné oběžným drahám velkých měsíců Jupiteru, takže jsou mnohem menší než orbita Merkuru kolem Slunce. Na povrch planet hvězdy TRAPPIST-1 tak dopadá srovnatelné množství energie jako na vnitřní planety sluneční soustavy, tedy i Zemi.

Klimatické modely naznačují, že první tři planety rudého trpaslíka jsou příliš horké, aby se na nich mohla v kapalném skupenství vyskytovat voda, ačkoli není vyloučeno, že na malé části povrchu skutečně je, a poslední planeta je zřejmě zase příliš chladná.

Za skutečný svatý grál jsou však považována zbývající tři tělesa, která zaujímají v systému čtvrtou až šestou pozici. Na jejich povrchu by mohly být oceány. Podle Evropské jižní laboratoře (ESO) se tak TRAPPIST-1 stane velmi významným cílem budoucích výzkumů.

Půda pro další pátrání 

Díky nové generaci přístrojů, jako jsou například dalekohled E-ELT (Evropský extrémně velký dalekohled) či kosmický teleskop JWST (Vesmírný dalekohled Jamese Webba), bude podle astronomů možné pátrat nejen po vodě, ale i po důkazech existence života na těchto planetách.

Astronomové loni s objevem planety přibližně o hmotnosti Země obíhající v obyvatelné zóně kolem hvězdy Proxima Centauri, která je rovněž červeným trpaslíkem, upozornili, že červení trpaslíci mohou vyzařovat intenzivní rentgenové a ultrafialové záření. To může představovat jeden z problémů pro případnou přítomnost života na zmíněné planetě Proximě b.

djaba ( 23. února 2017 10:20 )

Pokud bych připustil existenci inteligentních mimozemšťanů ,je právě nepřekonatelná vzdálenost překážkou ,aby na Zemi vůbec přiletěli .Navíc fyzikální ,chemické i biologické zákony platí v celém vesmíru .Takže případný inteligentní tvor bude velmi podobný člověku a technika bude obdobná naší .Nejsme ve scifi filmu , šediví mužíčci se nebudou pohybovat skokem v časoprostoru nebo hvězdnou bránou .

snehulak ( 23. února 2017 08:09 )

Sláva. Teď už je to jen krůček k tomu zjistit, ze které nám sem létají ta UFO.

19.3.1977 ( 22. února 2017 21:08 )

 Skvělý NASA!!!!Co třeba vysvětlit oblast 51,stavby na měsíci, záběry ISS, videa UFO na YouTube např.pred týdnem v Mexiku, další a další to lidi zajímá a ne P.o.j.e.b.a.n.y.planet vzdálené několik světelných let, proč Obama neodtajnil dokumenty o UFO ......

rudyptak48 ( 22. února 2017 20:20 )

Takové objevy jsou nám prd platné. Při dnešní "vyspělé technice", by lidstvu k této soustavě planet trvala cesta 718 000 roků, při 3. kosmické rychlosti tj. 16,7 km/s, kterého maxima je lidstvo v současnosti schopno dosáhnout.

Zobrazit celou diskusi