Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čína zkouší trpělivost Trumpa. Rakety země-vzduch přesouvá do Jihočínského moře

Autor: nka, ČTK - 
22. února 2017
18:40

Čína finišuje v Jihočínském moři s výstavbou dvou desítek zařízení, podle všeho zbudovaných pro instalaci raket země-vzduch dlouhého doletu. Ze strany Pekingu jde přitom nejspíš o test reakce nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámila to agentura Reuters s odkazem na nejmenované americké představitele.

Betonové budovy o výšce 10 a délce 20 metrů se sklápěcí střechou vznikly na umělých ostrovech poblíž korálových útesů, které Peking nechal vytvořit v posledních letech.

„Nebyli by to Číňané, aby něco postavili v Jihočínském moři jen tak pro nic za nic. Tahle zařízení se navíc podobají těm, která se používají pro instalaci raket země-vzduch. Logicky se tudíž dá vyvodit, že právě k tomu jsou určené,“ řekl nejmenovaný představitel americké tajné služby.

Nová zařízení podle tohoto zdroje ale pro americké zájmy v regionu nepředstavují nebezpečí. Jejich výstavba tudíž dělá spíš dojem snahy otestovat administrativu nového prezidenta Trumpa. „Logická odpověď by také měla být politická. Něco, co nepovede k vojenské eskalaci v pro nás strategicky životně důležité oblasti,“ dodal.

Čína vytvořila v posledních letech umělé ostrovy navršením písku u korálových útesů v Jihočínském moři a poté na nich začala budovat infrastrukturu. Ranveje až o délce tří kilometrů vhodné i pro vojenské účely, přístavy, majáky, radarové stanice, ubytovací zařízení a další prvky.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nárok na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam. 

V pondělí do Číny na oficiální návštěvu zavítal italský prezident Sergio Mattarella:

gabreta ( 22. února 2017 23:17 )

Amíci dost dlouho zkoušeli trpělivost Číny. Asi jim už došla a dělají dobře, že začali s opatřením. Co asi Amíci čekali za reakci, když se jim u břehů Amíci prohánějí s letadly a loděma?

ja01 ( 22. února 2017 20:18 )

Čína to má u svých břehů? Hmm, možná by příště před podobným blábolem stálo za to podívat se do mapy.

dzelo ( 22. února 2017 20:08 )

Nevím kdo s kým zkouší trpělivost ale Čína to má u svých břehů a USA zase provokuje a myslí si že všichni budou skákat jak oni pískají. Aby se ale panáčkové nemýlili a Čína se určitě nenechá vydírat. Dostali na frak ve Vietnamu a muhou dostat i v Číně!

Zobrazit celou diskusi