25. února 1948 dokonali komunisté převrat v naší zemi. Na čtyři desetiletí se Československo ponořilo do socialistického režimu. Cílem platformy Bez komunistů.cz je, aby se tato situace už nikdy neopakovala.

Před sídlem KSČM v ulici Politických vězňů v pražském centru proto dnes proběhl happening, na který členové iniciativy přinesli komunistické symboly, tedy srp a kladivo.

„Před budovou jsme různě přicházejícím soudruhům nabízeli, jestli nechtějí tyto své symboly odhodit do koše, jelikož patří na smetiště dějin,“ řekl redakci Blesk.cz předseda platformy Bez komunistů.cz Petr Marek.

„Reakce komunistů nebyly vyloženě agresivní, někteří z nich nám odsekli, že na smetiště ještě nepatří. My se ale domníváme, že ano. Komunismus ve 20. století napáchal po světě příliš zla. Letos je to právě 100 let od roku, kdy se komunismus zmocnil vlády v tehdejším Rusku. Doteď vládne v různých podobách v některých zemích po světě. Přitom jeho bilance je dle Černé knihy komunismu, tedy práce historiků, více než 100 milionů mrtvých. V naší zemi to bylo na 10 tisíc životů,“ připomněl Petr Marek.

Akce bude pokračovat

Manifestem před sídlem KSČM soubor událostí iniciativy nekončí. V pátek 24. února, tedy v předvečer výročí komunistického převratu, proběhne od 17 hodin každoroční vzpomínková akce na Staroměstském náměstí v Praze. Na události dojde na připomenutí komunistických obětí a platforma Bez komunistů.cz na akci s názvem „Komunismus je ostuda lidstva! Komunisti jsou ostuda Česka“ zve širokou veřejnost.

Někteří členové strany před budovou účastníkům happeningu oponovali.
Autor: Zdeněk Žalský a Petr Vydra / Bez komunistů.cz

„První věta z tohoto názvu pochází od režiséra Miloše Formana, který nám ji poskytl, když se spolu s rodinou účastnil naší řetězové hladovky, což je aktivita, která probíhá už dlouhodobě,“ prozradil Petr Marek.

„Vyučujte víc o komunismu“

Platforma Bez komunistů.cz se snaží dosáhnout toho, aby se o období komunistické totality více vyučovalo ve školách. Iniciativa má v této věci v plánu oslovit politické strany tak, aby se pomocí jejich programů období socialismu v naší zemi výrazněji objevovalo ve výukových osnovách.

Platforma Bez komunistů.cz vyhazovala před sídlem KSČM do koše srp a kladivo.
Autor: Zdeněk Žalský a Petr Vydra / Bez komunistů.cz

„Usilujeme o vyjasnění některých zločinů, týká se to především případu dětského hřbitova v Ďáblicích. Před dvěma dny byl hřbitov prohlášen národní kulturní památkou, k tomuto kroku se tedy nyní otevírá cesta,“ prozradil Petr Marek. Na ďáblickém hřbitově leží děti, které v 50. letech zemřely politicky vězněným ženám přímo za zdmi žaláře.

Opřel se do premiéra

Předseda iniciativy Petr Marek se pro redakci Blesk.cz vyjádřil také k prohlášení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který by po volbách neměl problém vytvořit s KSČM koalici.

„To my samozřejmě naprosto odmítáme, varujeme před tím. Ostatně jeden precedens už sociální demokracie má, když se sloučila s KSČ na začátku léta 1948. Strana poté byla zcela pohlcena, jejich předseda Bohumil Laušman zemřel v komunistickém vězení,“ uvedl historické souvislosti Petr Marek.

„Od předsedy ČSSD Sobotky je to chucpe (opovážlivost, pozn. red.), voliči by si měli velmi dobře rozmyslet, jestli budou volit stranu, která toto prohlašuje a ukazuje tím, že nestojí za demokratickými hodnotami,“ uzavřel předseda platformy Bez komunistů.cz.

Podívejte se jak happening probíhal:

Fotogalerie
8 fotografií