Prezidentská výuka na brněnské Masarykově univerzitě přitom není jen reklamním tahem. Klaus dostane za výuku řádný honorář. „Je externistou, bude to zřejmě formou dohody o provedení práce,“ řekl Blesku zdroj z vedení univerzity.

Svých studentů se exprezident očividně nemohl dočkat. Před výukou se občerstvil jen střídmě – hlt neperlivé vody, svatební koláček, minichlebíček.

Do třetího patra se pětasedmdesátiletý Klaus vydal svižně, schody téměř vyběhl. Dveře posluchárny otevřel na minutu přesně. Na chodbě se předtím prodral skupinou zklamaných studentů, kteří zkusili do posluchárny proniknout tajně. „Jste zapsaní v předmětu? Ne?! Máte smůlu,“ nepustila je dovnitř služba u dveří.

Studenty čeká vždy dvouhodinovka. A na konci semestru bude normálně zkoušet. Přísně! „Samozřejmě, předmět musí být přece nějak ukončený,“ řekl Blesku exprezident.

Cenný exprezidentský podpis ale úspěšní studenti v indexu nenajdou. Masarykova univerzita už totiž funguje co do studijních záležitostí plně elektronicky. „Opravdu už nejsou indexy? To je teda doba,“ divil se zklamaně Klaus. Studenti si tak budou moci maximálně říci: »Tasil mě Klaus!«

Poté na chvíli zavzpomínal. „Naposledy jsem tady byl 7. března 2014. Přednáška měla název Zhroucení komunismu a vstup do Evropské unie. Byla naše očekávání naplněna nebo převažuje zklamání?,“ položil si řečnickou otázku. Tehdy byla prý hodně smutná doba. „Byli jsme jedinou zemí široko daleko, která se ještě nedostala z krize roku 2008,“ uvedl.

A pak už rázně z místnosti vypakoval všechny hosty. „Studenti, vážím si toho, že zde mohu přednášet,“ zněla první slova exprezidenta k auditoriu, než se definitivně učebna zevnitř uzavřela.

Fotogalerie
13 fotografií