Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Soše svobody se objevil nápis „Uprchlíci, vítejte“. Autora hledá policie

Autor: nka - 
22. února 2017
14:05

Obří plakát s nápisem „Uprchlíci, vítejte“ vyvěsil kdosi na piedestal newyorské Sochy svobody. Policie nápis o rozměrech jeden krát šest metrů po hodině sundala a hledá pachatele. Vyvěšování plakátů na národních památkách je totiž ve Spojených státech zakázáno.

Plakát visel na laně z vyhlídkové plošiny pro veřejnost. K jeho vyvěšení se na sociální síti Facebook přihlásil uživatel se jménem Alt Statue of Liberty. Ten zveřejnil fotografii Sochy svobody s plakátem a k příspěvku připsal: „Naší povinností je vybudovat zemi založenou na svobodě, spravedlnosti a lásce.“

Serveru NBC pak osoba se stejnou emailovou adresou napsala: „Nepovažujeme se za formální skupinu. Jsme jen občané, kteří cítili, že je třeba se vyjádřit k Americe, v niž věříme.“

Připomněla, že Spojené státy vybudovali přistěhovalci. „Stavět zeď mezi námi a dalšími zeměmi nebo náboženstvími je proti našim hodnotám,“ dodala.

Socha svobody, odhalená koncem 19. století, od počátku symbolicky vítala přistěhovalce, připlouvající do Spojených států po moři. Celosvětově platí za symbol Spojených států a svobody.

Zobrazit celou diskusi