Otázku, proč vítězí nohavice, nechme stranou. Představuje velké téma na samostatnou rozpravu. Sukni je každopádně dobré vzít na vědomí. Troufám si tvrdit, že je pohodlnější než stádně oblíbené, na tělo upnuté slim kalhoty. Sukně k něžnému pohlaví patří, hodí se ke každému typu nositelky. Historicky je a měla by i dnes být součástí každodenního šatníku. Jen musí křivkám postavy lichotit.

Najít správný střih až tak těžké není, neboť móda přestala být od počátku šedesátých let minulého století diktátorem a její tolerance generace od generace vzrůstá. Alternativa ulice je souměřitelná s oficiálními tendencemi a nabídka elitních i konfekčních značek tomu v civilu i formálním dress code odpovídá.

Pamatujte, že…

Současnost akceptuje minisukni, tradiční lady verzi kolem kolen, midi variantu pod lýtko anebo maxi délku v mnoha stylech odívání.

Ve hře jsou úzké tuby, volnější rovné střihy, v pase naskládané modely, silueta A, plizé, rozvolněné pojetí zvonu, decentní balonové tvary…

Délka sukně se má řídit tvarem nohou. Mini odmítá silná stehna, masivní kolena, které je zapotřebí krýt i pod nimi končící lady délkou. Festovní lýtka zase decentně zahalí midi verze. Pouzdro ke kolenům sluší rovným i klenutým bokům, prodává lepý zadek, ale bříško nikoli!

Sukně samozřejmě musí ladit s ostatními položkami outfitu, jenž zachovává čistotu stylu a podřizuje se společenské příležitosti.

A ještě k mini délce: Pokud máte štíhlé nohy a zavalitý pas, břicho, kryjte tyto ožehavé partie ve společnosti krátké délky volným delším svetrem, topem, pod zadek sahajícím sakem. A jestliže v mini odhalíte nohy, pak zapomeňte na provokativně otevřený, vnadně vyplněný dekolt. Jedna dominanta sex-appealu stačí, jinak riskujete dojem ordinérnosti.

Aneta Vignerová: Nenápadný smeč
Autor: Herminapress.cz

Aneta Vignerová: Nenápadný smeč

Sukně z těžší pod kolena vypodšívkované krajky je tu dominantou outfitu. Hladký, kobaltově modrý top černý celek odlehčí a totéž platí pro kus nohy odhalující krajky bez vypodložení. Doplňky sedí a plášť je lepší volbou než sako.

Známka: 1

 

Anna Geislerová: Lady podání
Autor: Herminapress.cz

Anna Geislerová: Lady podání

Bílá blůza se stojáčkem a vysokými manžetami ve spojení s plizovanou sukní v barvě antracitu a kožešinovým paletem v holubičí šedi vypadá báječně. Zda se jedná o pravý chlup anebo noblesní napodobeninu, nelze ze snímku rozpoznat a hlavně to není důležité. Podstatná je doplňky dotažená jednota stylu.

Známka: 1

 

Berenika Kohoutová: Na půl cesty
Autor: Herminapress.cz

Berenika Kohoutová: Na půl cesty

Pudrově meruňkový, dres baletky připomínající top s otevřeným dekoltem plus navy modrá sukně s širokými sklady představují příjemný základ nenuceně elegantního stylingu. Robustní polobotky na gumové podešvi s profilem traktorové pneumatiky by jako alternativa stačily. Batoh je mimo. Místo něj kabelu typu aktovky.

Známka: 2

 

Kaira Hrachovcová: V brázdě ženskosti
Autor: Herminapress.cz

Kaira Hrachovcová: V brázdě ženskosti

V TV seriálu Přístav excelující herečka se časem vypracovala na jednu z ikon módy, jež svými outfity jiné inspirují. Velkoryse pojednaná, leč minimalisticky laděná sukně je maximálně univerzální. Kaira ji zde puntíkatou blůzičkou a skvělými sandálky vyladila v jemném retro stylu, ale tento kousek garderoby je vstřícný i k jiným kombinacím. Ladí k němu rolák, bílá košile, kozačky…

Známka: 1

 

Kateřina Kornová: Prohraný poker
Autor: Herminapress.cz

Kateřina Kornová: Prohraný poker

Modelka devadesátých let patří k ženám, jež se typově našly a léta si drží svůj styl. V případě Kateřiny je to sezónním tendencím přizpůsobivá, k pánskému trendu tíhnoucí klasika. Ke klasice patří i sportovní bomber či plizovaná sukně náležící k aktuálním symbolům lady šatníku. Nadčasové jsou též šněrovací boty s tím, že touha sloučit neslučitelné v outfitu nevyšla.

Známka: 3

 

Michaela Gemrotová: Western pro kamioňáky
Autor: Herminapress.cz

Michaela Gemrotová: Western pro kamioňáky

Koženou minisukni lze vnímat jako nadčasovou součást trendům přizpůsobivé skládačky šatníku. Ale když už ona, tak nikoliv ve společnosti kožené bundy, jejíž zlaté hroty mají ladit s obřími kruhy náušnic. Kozačky v módní délce nad kolena jsou dobré, ale ne v tomto outfitu, kde spolu s kloboukem jen dojem střelnice v duchu country umocní.

Známka: 3

 

Marie Kružíková: Rozvernost amatérky
Autor: Herminapress.cz

Marie Kružíková: Rozvernost amatérky

Zavinutá jupka z lehkého syntetického materiálu má co do aranžmá a tušeného střihu cosi do sebe. Cukrkandlová baletní sukně pod lýtko je však v této verzi těžce za zenitem a provokuje představu stokrát vyvařeného čaje. Rádoby romantické tenisky tuto šílenou kombinaci nesourodých svršků pečetí. Na nařasené sukně z umělého tylu či organzy, dámy, zapomeňte. Nechte je malým holčičkám.

Známka: 5

 

Miluše Bittnerová: Floristický trapas
Autor: Herminapress.cz

Miluše Bittnerová: Floristický trapas

Černý, křivky těla kopírující rolák dává v pase naskládané sukni ke kolenům maximální prostor, aby s dominantním vzorem slunečnic vynikla. O to samé se snaží i kozačky plus tlusté, materiálu sukně nekonvenující punčocháče či dokonce legíny. Tento typ sukně plnoštíhlé postavě nesvědčí, a když už, tak v prodloužené délce, v jiném materiálu a méně agresivním dezénu.

Známka: 4