Po mnoha letech odkladů má Praha 5 konečně plán pro revitalizaci levého břehu náplavky nedaleko Smíchova. „Studie je svým rozsahem a zaměřením zcela převratná, alespoň pokud jde o Prahu. Díky ní Smíchov získá vizi svého budoucího rozvoje – a to jak nábřeží, tak části navazujícího, vnitřního území,“ říká pro Blesk.cz starosta Radek Klíma (TOP 09).

Objemová studie zahrnuje levobřežní úsek od mostu Legií až po Zlíchov. Do šířky pracuje s korytem Vltavy, náplavkou i s ulicemi Smíchova, které zpracovává až k Nádražní ulici, což by ve výsledku mělo náplavku napojit na plánovanou stavbu ruského kola. „V podstatě se detailně věnuje každému metru řešeného území a všem možnostem, které se zde nabízejí,“ dodává starosta.

Stávají stav náplavky
Autor: Praha 5

Problém bezdomovectví

Budoucí vzhled a funkce náplavky, a to včetně turistických a kulturních možností, ale i pěší propojení s oblastí Na Knížecí, by mělo přispět k vyřešení nevyužitých míst okolo Smíchova, který se v současnosti nachází v kritickém stavu. Problémy se týkají nejen nevyužití možností místa, ale také bezdomovectví a chátrajících budov. Ty by ale už v následujících letech měl změnit projekt Smíchov City.

„Potřebujeme citlivě propojit turistiku s životním prostorem obyvatel a s podnikatelskou sférou, což je základ fungujícího města. A to je i cílem studie. Vzhledem k tomu, že se studie zabývá i předpolím Barrandovského mostu, kde se pohybuje mnoho lidí bez domova, řeší se ve studii i tato otázka,“ doplňuje dále Klíma.

Toto řešení by mělo obecně pomoci Smíchovu, aby se mohl stát takzvaným rozšířeným centrem Prahy. „Zásadní je, že budeme vědět, kam rozvoj směrovat. Což je důležité nejen pro radnici, ale i pro soukromé investory. Nastavíme tím možnosti Smíchova a jeho rozkvětu, abychom se lidově řečeno neplácali ode zdi ke zdi. Takže to bude strategický materiál i pro naše následovníky na radnici,“ vysvětluje smysl studie starosta.

Studie ve výsledku plánuje strategický rozvoj této části Smíchova, včetně záměrů a vizí, na další desítky let dopředu. Podporuje ji Memorandum o společném postupu při hledání rozvojového potenciálu Vltavy a jejího blízkého okolí ve spádovém území městské části Praha 5.

Fotogalerie
30 fotografií