Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Miss USA a Škoda Felicia oslaví 60. výročí. Jaký je příběh této fotografie?

Autor: Michal Nosek, E15 - 
21. února 2017
15:30

Proslul jako fotograf hor, přírody, lidí a měst. Vilém Heckel se intenzivně věnoval také průmyslové fotografii. Podívejte se, jak v šedesátých letech zdokumentoval výrobu aut v Mladé Boleslavi.

Snímky Viléma Heckela z padesátých a šedesátých let zachycují řadu modelů automobilky Škoda. „Fotografování nebral jako práci, ale ke každé zakázce přistupoval jako k nové výzvě. Tak to bylo i s fotografiemi průmyslových podniků pro Motokov, mezi něž patřila i Škodovka,“ říká dcera jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů Helena Heckelová.

Velkou pozornost vzbudily snímky vozu 450/Felicia, na nichž pózovala miss USA z roku 1957 Charlotte Sheffieldová. Heckelovy fotografie, které byly i součástí inzerátu vábícího americké klienty, vzbudily takový zájem, že Škoda rychle získala v USA patnáct tisíc objednávek.

„Když byla Charlottka (Miss USA 1957) v Praze, tak ji táta mohl fotit jako jediný. Vloni se po letech ozvala, že by se chtěla s tátou setkat. Vůbec netušila, že táta zahynul v Peru. Tak jsem se s ní setkala já. Překvapilo mě, že si svá pražská focení s tátou perfektně pamatovala,“ doplňuje ke slavné reklamní fotografii Heckelová.

Další podrobnosti čtěte na webu E15.cz.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi